Moderno ropstvo u ekspanziji

VIDEO K9: Moderno ropstvo ili trgovina ljudima kod nas je u ekspanziji i ukoliko ne budu preduzete odgovarajuće mere, Srbija će, upozoravaju stručnjaci, za nekoliko decenija biti suočena sa ozbiljnim problemima.

0
129

Trgovina ljudima u našoj zemlji još uvek nema pandemijske razmere, ali ako ne budu preduzete odgovarajuće mere, stručnjaci upozoravaju da bi Srbija mogla postati evropski centar trafikinga.

“Trgovina ljudima je treći najprofitabilniji ilegalni biznis na svetu, odmah iza krijumčarenja narkotika i oružja. Pogađa pre svega siromašne zemlje, a moramo imati u vidu da Republika Srbija prethodnih decenija bila izložena ratovima, prošla kroz period tranzicije, bila izložena ekonomskoj krizi, da se nalazimo u neposrednoj blizini najveće terorističke organizacije u Evropi, to je na Kosovu”, rekla je Tatjana Telebak, dipl. pravnica sa masterom nacionalne bezbednosti.

U našem društvu, dodala je Telebak, u visokom procentu prisutni su korupcija i siromaštvo, što je veliki skup faktora rizika za pojavu ovog oblika modernog ropstva, u kojem se ljudsko biće tretira kao stvar, roba koja se može kupiti, prodati, koristiti i odbaciti ili uništiti u krajnjem slučaju.

“Postoje razni oblici eksploatacije, u cilju rada, vršenja krivičnih dela, učestvovanja u oružanim sukobima, u cilju prosjačenja, u pornografske svrhe, za zasnivanje prinudnih brakova, u cilju vađenja i oduzimanja organa, u cilju uspostavljanja ropskog i njemu sličnog odnosa i na kraju, što je za naše podneblje najtipičnije, u cilju prostituisanja žrtava”, navela je Telebak.

Naša zemlja je još uvek, nažalost, siromašna nerazvijena kapitalistička zemlja i predstavlja pogodno tlo za pandemiju ovog problema, kazala jeTelebak i istakla da je važno razumeti uzrok pojave trgovine ljudima za koju se smatralo da je iskorenjena sa pojavom kapitalizma

“Ja negde smatram da nije, iz razloga što, prosto, kapitalistički sistem, upravo je moderno ropstvo nus proizvod, negativna pojava kapitalističkog sistema. Dakle sa jedne strane imamo bogate kapitaliste i radno sposobne, a sa druge strane imamo treću kategoriju koja su trajno ili privremeno nesposobna za rad i privređivanje”, ocenila je ona.

U bogatim kapitalističkim zemljama, zaključila je Telebak, uspostavljeni su bogati socijalni temelji društva kako ne bi dolazilo do problema poput trafikinga, dok je u siromašnim poput naše važnije sticanje profita pa je treća kategorija ostala nezaštićena, tako da su problemi pojedinaca iz te kategorije eskalirali do problema čitave zajednice.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.