Modernizacija pruga Koridora 10

VIDEO K9: Finansijski paket EU vredan 2,2 milijarde evra omogućiće suštinsku modernizaciju železničke pruge Koridora 10, najavljeno je danas tokom protokolarnog potpisivanja za prvu tranšu u vozu od Beograda ka Nišu.

0
63

Dve milijarde i 200 miliona evra vredan finansijski paket za železnički Koridor 10 danas su zajednički najavili Srbija, Evropska unija, Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Paket se odnosi na unapređenje deonice Beograd – Niš na Koridoru 10, koje će, kako je rečeno, omogućiti povezanost brzom prugom do 200 km/h između dva grada, uz brži protok robe i usluga, a takođe će doprineti brzoj integraciji u železničke mreže EU.

Paket se sastoji od investicionog granta u iznosu do 598 miliona evra od EU , što je do sada najveća donacija EU za jedan projekat u Srbiji, zajma od 1,1 milijarde evra od EIB-a i 550 miliona evra zajma EBRD-a.

EU je već odobrila bespovratna sredstva u vrednosti od 265 miliona evra, a prva tranša od 82,8 miliona evra potvrđena je protokolarnim potpisivanjem u vozu od Beograda ka Nišu.

Potpisivanje je obavljeno u prisustvu evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Olivera Varheljija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i šefa Kancelarije EIB za Zapadni Balkan, Alesandra Bragonzija, direktora EBRD za Zapadni Balkan Matea Kolanđelija, ministra za EU integracije, Tanje Miščević, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Gorana Vesića i ministra finansija, Siniše Malog kao i diplomata EU zemalja članica.

Finansijski paket od 2,2 milijarde evra omogućiće suštinsku modernizaciju železničke infrastrukture na deonici Beograd – Niš na železničkom Koridoru 10, uključujući izgradnju novih mostova i tunela.

Železnički Koridor 10 je jedan od panevropskih koridora koji povezuju centralnu Evropu sa Solunom i deo je Ekonomsko-investicionog plana EU za Zapadni Balkan u iznosu od 30 milijardi evra, koji ima za cilj da mobiliše investicije u oblastima transporta, energetike, zelene i digitalne tranzicije, da stvori održiv rast i radna mesta koje dostižu 1/3 BDP-a Zapadnog Balkana.

Evropski komesar za pregovore o proširenju, Oliver Varhelji izjavio je: „Modernizacija pruge Beograd-Niš je odličan primer kako Ekonomsko-investicioni plan EU vredan 30 milijardi evra koristi građanima i privredi Srbije, povezivanjem Srbije sa EU i regionalnim tržištima, podsticanjem ekonomskog razvoja i ubrzavanjem integracije Srbije u EU.“

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je: „610 miliona evra dobijamo na poklon, od ukupno 2.7 milijardi. Najveća pomoć, najveća podrška, najveći novac. Kada ovo budemo uradili, Niš će biti udaljen od Beograda sat i 40 minuta, sada automobilom ne možete da stignete ni za dva i po sata. Kada je pruga izgrađena 1884. godine, putovalo se osam sati, sada se putuje šest i po. Ništa se nije promenilo 130 godina. Sada menjamo Srbiju, uz pomoć Evropske unije”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.