Mobilna laboratorija za digitalnu pismenost Roma

VIDEO K9: U eri informacionih tehnologija, od ključnog značaja za podizanje standarda romske zajednice je njeno unapređenje u pogledu digitalne, informacione i funkcionalne pismenosti, smatraju u pokrajinskoj Kancelariji za inkluziju Roma.

0
16

U Novom Sadu je danas održan skup sa ciljem pokretanja Mobilne labaratorije za unapređenje digitalne, informacione i funkcionalne pismenosti romske zajednice.

Mobilna je, prema rečima Ljljane Mihajlović ispred Kancelarije za Inkluziju Roma AP Vojvodine, zato što će ova laboratorija obuhvatati 45 opština, gde će u prvom delu biti organizovana obuka digitalne pismenosti i ostale radne alate za 12 koordinatora iz 12 lokalnih samouprava.

Na skupu je predstavljena i Platforma koordinatora za romska pitanja koja se formira u okviru projekta pod nazivom “Dunavski region za poboljšan pristup Romima i osnaživanje njihovog razvoja – DREAM ROAD“, finasiranog u okviru Dunavskog transnacionalnog programa.

Istaknuto je i da se, za razliku od 2004. godine, kada se govorilo o inkluziji romske dece u obrazovni sistem, danas ističe, ne podizanje svesti o važnosti njihgove edukacije, već poštovanje zakonske obaveze da deca romske populacije moraju da idu u osnovnu školu, a potom i nastavak njihovog obrazovanja, zbog čega je važno znanje, veština i primena informacionih tehnologija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.