MMF: Struja poskupljuje 15 odsto

Elektroprivreda Srbije (EPS) još nije zatražila poskupljenje struje, niti je uputila zvaničan zahtev za poskupljenje Agenciji za eneregetiku Republike Srbije (AERS).

373

Kada EPS uputi takav zahtev Agenciji, koja daje poslednju reč o korekciji cene struje, procedura obrade podataka neće trajati dugo, jer razmena informacija oko toga između EPS-a i Agencija stalno traje, ističu u AERS-u.

Kada zahtev za poskupljenje struje stigne u Agenciju i ako bi ona maksimalno ubrzala proceduru obrade podataka, to bi moglo biti završeno za sedam do 10 dana, pa se poskupljenje struje ne može očekivati pre sredine jula, jer je potrebno da istekne 30 dana od objavljivanja te odluke u Službenom glasniku Republike Srbije.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je ranije danas da će cena struje biti precizirana već danas. Očekuje se da će ta odluka biti doneta na sednici Vlade i da će ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izaći u javnost sa konkretnim podacima, rekao je Vujović.

Po dogovoru sa MMF-om struja je trebalo da poskupi od 1. aprila za 15 odsto, ali je na predlog Vlade odlučeno da se taj rok pomeri.

Struja u Srbiji je poslednji put je poskupela u avgustu 2013. godine, za 10,9 odsto za domacinstva, a 12,8 odsto za privredu.

Prosečna cena struje u Srbiji po kilovat-času iznosi 6,15 dinara za domacinstva, a za industriju 5,85 dinara po kilovat-času.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.