MMF: Spore reforme javnih strateških preduzeća

VIDEO K9: Reforme strateških državnih preduzeća u Srbiji napreduju sporim tempom, izjavio je šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa za Radio Slobodna Evropa.

77

Stav MMF je da je „potrebno više napora kako bi se ojačalo korporativno upravljanje i obezbedilo profesionalno rukovodstvo državnih preduzeća u Srbiji i MMF u, tom kontekstu, podržava nameru vlasti da, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), do jula 2020. godine pripreme dokument o politici vlasništva nad državnim preduzećima“, rekao je šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa u odgovoru na pitanja RSE o poslovanju državnih preduzeća u našoj zemlji.

Aranžman sa MMF, poznatiji kao „čuvarkuća“, Srbija bi trebalo da završi do januara 2021. godine, a među najvećim izazovima u sprovođenju preporuka MMF i dalje su reforme u najvećem javnom preduzeću – Elektroprivredi Srbije (EPS).

Reforme u EPS sprovode se od 2014. godine, a Srbija se prema analizi MMF iz 2018. godine našla na samom začelju liste zemalja centralne i istočne Evrope po upravljanju preduzećima sa državnim kapitalom – od 20 analiziranih zemalja, zauzela je 15. mesto.

Prema istom izvoru, trenutno nema preciznih podataka koliko EPS vredi jer se kasni sa popisom svega što je u vlasništvu preduzeća i utvrđivanje njegove vrednosti, a što je prvi korak ove godine ka transformaciji preduzeća u akcionarsko društvo.

Duško Vasiljević iz ogranka Svetske banke u Srbiji za RSE naveo je za RSE da se ne može osporiti da se reforme u Srbiji sprovode i da ima pomaka, ali napominje da preduzeća u državnom vlasništvu i dalje imaju visoko učešće u privredi Srbije, a da je upravljanje tim preduzećima, kako je rekao, „prilično loše“. On je izneo podatak da je Srbija u 2018. godini izdvojila više od 300 miliona evra iz budžeta za državnu pomoć tim preduzećima. Vasiljević je istakao da Srbije izdvaja oko 2 procenta bruto domaćeg proizvoda godišnje na državnu pomoć, što je tri puta više nego u zemljama Evropske unije, a najveći deo te državne pomoći ide upravo državnim preduzećima

Ministar finansija u Siniša Mali je najavio da će krajem februara u Beograd doći misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojom će razgovarati o rezultatima u 2019. godini, predviđenim stopama rasta, ali i o reformi platnih razreda i nastavku reforme Poreske uprave.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.