MMF: Pozitivan privredni rast Srbije

VIDEO K9: Finansijska stabilnost, brži privredni rast i sprovođenje reformi prioriteti Srbije u cilju stvaranja uslova za bolji životni standard svih građana, izjavio je predsednik Srbije danas nakon sastanka sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu.

0
7

Zahvaljujući rezultatima ostvarenim u svim privrednim sektorima, a naročito u građevinarstvu, uslužnoj delatnosti i industrijskoj proizvodnji, Srbija je u prvoj polovini ove godine ostvarila rast BDP-a od 7,6%, konstatovano je danas na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Rečeno je i da su povoljni uslovi na tržištu rada i rast realnih zarada od 6,2% uticali na povećanje privatne potrošnje, što se, takođe, odrazilo na privredni rast u ovom periodu, te je projekcija za 2021. godinu revidirana sa 6% na 7% što je, prema rečima predsednika Srbije, premašilo očekivanja, a ovakav rast BDP-a omogućiće povećanje plata i penzija i u sledećoj godini, u skladu sa zadatim fiskalnim okvirima.

Predstavnici misije MMF-a pozitivno su ocenili ekonomski rast i oporavak Srbije, istakavši ipak zabrinutost zbog krize koja je nastala usled pandemije Koronavirusa i poskupljenja cene energenata na svetskom tržištu.
Na sastanku je bilo reči i o budžetu Srbije za 2022. godinu koji, prema jučerašnjem predlogu rebalansa Vlade, iznosi 1.488,5 milijardi dinara i u kojem su povećana izdvajanja za kapitalne investicije.

Vučić je sa predstavnicima MMF-a razgovarao i o Strategiji za razvoj tržišta kapitala za period od 2021. do 2026. godine, koju je usvojila Vlada Republike Srbije, a čiji je cilj da Srbija razvije konkurentno, visoko efikasno, transparentno i produktivno tržište kapitala, koje će pružiti širok spektar proizvoda i usluga srazmeran vodećim regionalnim i evropskim finansijskim centrima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.