MMF: Olakšati otplatu dugova siromašnim zemljama

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je najrazvijenije ekonomije sveta okupljene u grupu G20 da olakšaju otplatu dugova svojim poverenicima, prenela je agencija Frans press. U MMF-u ocenjuju da bi se u suprotnom mnoge zadužene zemlje suočile sa velikom ekonomskom krizom.

0
20

“U nekim zemljama mogli bi da vidimo strađnu krizu ukoliko im kreditori iz G20 ne ubrzaju restrukturiranje dugova ili ukoliko ne obustave njihovo vraćanje dok se o tome pregovara”, napisala je šefica MMF-a Kristalina Georgieva na svom blogu.

Inicijativa DSSI (Debt Service Suspension Initiative) koju su članice G20 pokrenule prošle godine ističe krajem ove godine.

Bez njene obnove zadužene zemlje bi se suočile sa finansijskim pritiskom i smanjenjem potrošnje u trenutku kada se šire novi sojevi korona virusa i kada se očekuje rast kamatnih stopa, navela je Georgieva.

Georgieva nije precizirala koje ekonomije su se suočile sa krizom, ali je navela da je situacija hitna i da je reč o zemljama sa niskim prihodima.

G20 je dva puta produžila DSSI program, ali MMF i Svetska banka pozivaju kreditore da učine više za svoje dužnike, kako bi im pomogli. Navodi se da 73 zemlje ispunjavaju uslove za pomoć u okviru tog programa.

Svetska banka procenjuje da je ukupan dug u najsiromašnijim zemljama porastao za 12 odsto, na rekordnih 860 milijardi dolara tokom prošle godine.

Zbog problema sa programom otplate dugova, samo tri zemlje su do sada podnele zahtev za olakšice. To su Čad, Etiopija i Zambija. (Nova ekonomija)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.