MMF: MANJA ULOGA BRZO RASTUĆIH PRIVREDA U BUDUĆNOSTI

750

Specijalisti Međunarodnog monetarnog fonda tvrde da će razvijene zemlje dati odlučujući doprinos budućem razvoju svetske privrede, dok će se uloga brzo rastućih ekonomija smanjiti, prenosi londonski “Fajnenšel tajms”.

List britanske poslovne elite navodi, pozivajući se na “tajni izveštaj” MMF u koji je imao uvid, da ta međunarodna finansijska organizacija ne smatra više da će Kina, Indija i druge brzo rastuće ekonomije postati osnovni motor rasta globalne privrede.

U MMF su sada svi uvereni da će glavni podsticaji za globalni ekonomski rast dolaziti iz SAD i drugih najrazvijenijih zapadnih zemalja, u kojima se privredna ekspanzija sada ubrzava.

FT piše da je navedeni izveštaj MMF specijalno pripremljen za lidere Grupe 20 ekonomski najrazvijenijih država sveta (G20) koji će danas i sutra raspravljati u Sankt Peterburgu, o trenutnoj situaciji i perspektivama svetske privrede.

Taj izveštaj bi, kako tvrdi FT, trebalo da podstakne lidere G20 na prihvatanje hitnih mera za savladavanje rizika usled usporavanja ekonomskog rasta u najsiromašnijim zemljama sveta.

Lideri G20 bi, međutim, mogli i da “ne poveruju” u analize MMF, ističe FT, uz napomenu da Fond u aprilu ove godine nije mogao tačno da odredi stanje zdravlja svetske privrede, iako je tada upozoravao da bi prestanak primene stimulativnih mera za podsticanje ekonomskog rasta u razvijenim zemljama mogao da izazove veliku napregnutost na finansijskim tržištima i rasprodaju valuta brzo rastućih privreda.

Tada je MMF savetovao vlastima SAD da smanje budžetsku potrošnju da ne bi isuviše opteretili biznis, dok sada priznanje da je privatna tražnja u Americi “dosta snažna”, bez obzira na ekonomski model koji primenjuje administracija u Vašingtonu, navodi Blic.

MMF je i Velikoj Britaniji savetovao da prvo smanji preteranu budžetsku potrošnju, a sada, procenjujući da je taj mehanizam London prihvatio i dobro sproveo, traži i od drugih zemalja da postupne na isti način, iako mnogi ekonomisti ukazuju da se recepti koji su dobri za razvijene zemlje ne mogu jednostavno “presaditi” na manje uspešne, a pogotovu na jako problematične ekonomije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.