MMF: Danas o platama i penzijama

Ovih dana rast penzija ponovo je glavna ekonomska priča, verovatno zato što je misija MMF stigla u Beograd i tu će ostati do početka septembra. Kao i uvek, čeka se njihova odluka. Ako revizija aranžmana bude pozitivna i MMF oceni da je Vlada uspela da ispoštuje većinu dogovorenog sporazumom, možda i dobijemo "zeleno svetlo" za ovakvo povećanje. Premijer, pak, tvrdi da će do povećanja doći.

484

Aleksandar Vučić je naveo da nije mnogo optimističan, ali da misli da ima prostora za povećanje plata i penzija.

“Povećanja plata i penzija će biti. Tačka. O svemu drugom ne želim da govorim dok ne postignemo konačan dogovor. Još nam ostaje da pregovaramo kako, kome i koliko i na koji način”, naveo je premijer na današnjoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa MMF-om.

Ekonomisti potvrđuju navode koji stižu iz Nemanjine da razloga za pozitivne ocene ima, te da deficit jeste manji od planiranog, da je povećana naplata PDV i akciza, da su čak i neka javna preduzeća počela da privređuju više od očekivanog, ali i da sve to nije dovoljno jak razlog da se već krajem ove godine povećaju penzije i plate. Stručnjaci smatraju da povećanje plata i penzija nije moguće tako brzo, jer je javni dug veliki, a ni reforma javnog sektora nije završena.

MMF bi mogao da pristane na povećanje primanja ako Vlada srbije pronađe dodatnih 20 milijardi dinara, kao kompenzaciju za rast plata u javnom sektoru i penzija.

Takođe, ta odluka ne bi mogla biti doneta sada, već tek prilikom treće revizije aranžmana sa MMf, krajem oktobra, što znači da je realno da povećanje usledi od 2016. godine.

Za sada nema mnogo infomracija, a ministar finansija Dušan Vujović je naveo da će više detalja biti poznato po završetku posete, odnosno početkom septembra. Kako je naveo, predstavnici MMF-a se slažu sa Vladom Srbije, razumeju političke, socijalne i ekonomske reforme, ali upozoravaju da aranžman ne sme biti ugrožen u isto vreme razumejući da je kupovanje poverenja građana, penzionera, vrlo važno za uspeh i nastavak reformi.

“Fokus Misije će biti kako da se ubrzaju strukturne reforme. Tu smo kod preduzeća u restrukturiranju morali da tražimo dopunsko vreme od godinu dana da bi rešili pitanje nekih firmi, jer to ide sporije nego što se očekivalo”, rekao je Vujović i ocenio da su uzrok tome pravna ograničenja, ali i administrativna slabost i sporost, kao i da mu se čini da postoje otpori u samim preduzećima i svim delovima administracije da se ta pitanja reše.

MMF je apelovao da Srbija ubrza proces restrukturiranja javnih preduzeća, pre svega u oblasti elektroenergije, gasa i infrastrukture, a prema rečima ministra, u delegaciji su potvrdili da će projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda biti revidirana na 0,5 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.