Mladi volonteri, u korist sebi i društvu

VIDEO K9: Kao studentski grad, Novi Sad može da se pohvali velikim brojem omladinskih centara koji se bave osposobljavanjem mladih za dalje izazove u životu i karijeri. Volontiranje je jedan od načina na koji mladi mogu da steknu neprocenjiva iskustva, a za mlade je naročito je aktuelno na Dan mladih u nedelju i u godini u kojoj će naš grad biti Omladinska prestonica Evrope.

0
252

Volontiranje je specifično po tome što ono ne podrazumeva nikakvu novčanu naknadu za uloženi trud i rad, pa uspeh volonterskih projekata obično zavisi od zalaganja pojedinaca koji na taj način, osim korisnog društvenog rada, stiču preko potrebna radna iskustvo.

“Mi kao omladinska prestonica Evrope imamo jako puno aktivnosti u koje uključujemo mlade i oni zapravo i prate aktivnosti koje mi radimo. To su sad konkretno obeležavanje Međunarodnog dana mladih, Festival boja koji organizujemo na Štrandu, pre toga smo imali Opens konferenciju, i u sklopu tih aktivnosti postoje određene smernice šta oni rade, da li je to dočekivanje gostiju ili prosto podrška u logistici samog događaja”, rekla je Dejana Baltes, koordinatorka omladinskih aktivnosti.

Volonterski centri su, kakoje navela, podelili četiri pozicije za koje smatraju da su interesantni za mlade koji bi voleli da budu korisni u svojoj zajednici.

“Znači to su volonteri promoteri koji promovišu zapravo aktivnosti, zatim, volonteri u akciji, to su aktivnosti koje organizujemo na terenu, kao što smo imali radionicu tango plesa, imamo i volontere edukatore, pošto smo mi radili u školama i volonteri koji su zapravo negde reporteri, a oni su volonteri koji beleže sve ove divne stvari koje radimo”, kazala je Baltes.

U civilnom sektoru su, prema njenim rečima, volonteri najviše traženi, zato što su to oblasti gde oni najviše mogu da iskažu svoj puni potencijal, ali i da na taj način poboljšaju svoj CV.

“Mi smo sad otvorili poziv za volontere za Međunarodni dan mladih i za Festival boja-Opens i sad trenutno imamo 50 volontera prijavljenih koji žele da volontiraju taj dan i mi smo zaista zadovoljni tom brojkom i sve više nam se mladih javlja. Nama jeste cilj da nekako demistifikujemo volontiranje kao takvo, da ga približimo mladima i pokažemo koji su to benefiti tako da nam tu veliku ulogu igra vršnjačka edukacija”, navela je Baltes.

Zainteresovani mladi ljudi koji žele da volontiraju treba samo da se prijave omladinskom centru putem sajta ili da dođu lično.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.