Mladi nezainteresovani za rad u prosveti

VIDEO K9: Zainteresovanst mladih, budućih studenata, iz godine u godinu sve je slabiji za profesorske smerova na fakultetima, pa se javnost pita ko će uopšte u budućnosti predavati i učiti decu? U Uniiji sindikata prosvetnih radnika Vojvodine kažu da država pod hitno mora da obrati pažnju i na prosvetare jer je ovo najbolji pokazatelj koliko je ta profesija degradirana i zanemarena.

0
46

Vest da je samo jedan kandidat prijavljen na smer profesor hemije na Prirodno – matematičkom fakultetu u Novom Sadu ponovo je zabrinula javnost, jer se postavlja pitanje da li će u budućnosti uopšte biti nastavnog kadra i ko će ali i kako predavati budućim đacima?

Trend da budući studenti nisu zainteresovani za rad u prosveti nastavljen je i ove godine, s obzirom na sličnu situaciju i na ostalim univerzitetima širom zemlje.

Svemu ovome doprinelo je nebriga države o ovom zanimanju, kao i materijalni položaj prosvetnih radnika, kaže predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, Zvonimir Jović.

Fokus mladih poslednjih godina najviše je usmeren na informacione tehnologije, tehnološke nauke, medicinu i psihologiju, pa se ovaj trend negativno odražava na profesorske smerove, kaže pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-tehnološku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, a kao dobar primer navodi Pedagoški fakultet, na kojem se ove godine prijavilo 25% kandidata više nego prošle godine. Dodaje da ovo pitanje nije samo za ljude iz politike, već tim problemom moraju da se pozabave i nastavno-naučna veća na fakultetima i katedre za profesorske smerove.

Takozvana sektorska povećanja plata koja nisu bila srazmerna, dovela su do malih plata u prosveti, koja je skoro svaki put zanemarena, objašnjava Jović.

Pitanje je koliko će od upisanih studenata na profesorske smerove uopšte i završiti fakultet, kaže Jović, te dodaje da problem nije vezan samo za budući kadar, već i za sadašnji jer i danas nedostaju nastavnici, najviše matematike, informatike, hemije i biologije. Ovu rupu, objašnjava Jović, država popunjava tako što dozvoljava da nastavnici sa završenom jednom stručnom spremom predaju više sličnih predmeta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.