Mladi i partnerski odnosi

VIDEO K9: Nasilje u partnerskim odnosima adolescenata tema je kojoj je ove godine, povodom Dana mladih, posvećena posebna pažnja u Savetovalištu za mlade Doma zdravlja Novi Sad.

0
537

Obeležavajući raznim akcijama Dan mladih, u fokusu novosadskog Doma zdravlja je ove godine tema seksulnog nasilja u partnerskim odnosima, koja do sada nije bila obuhvaćena.

U saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo, sproveden je projekat koji se pokazao kao vrlo koristan, kažu u Savetovalištu za mlade ove zdravstvene ustanove.

“U 10 srednjih škola među učenicima prvih razreda mi smo, zapravo, tim projektom želeli da obučimo i da naučimo mlade šta je to seksualno nasilje, koji je dijapazon vrsta seksualnog nasilja, od onih najbanalnijih, kao što su neprimereni seksistički komentari, neprimereno dodirivanje, slikanje mobilnim telefonom protiv volje one druge osobe i tako dalje, pa do onih teških oblika zlostavljanja”, rekla je dr Dragana Zarić iz ovog savetovališta.

Projektom je bilo obuhvaćeno više od 850 petnaestogodišnjaka iz novosadskih srednjih škola, a kroz radionice u kojima su mladi učestvovali došlo se, prema njenim rečima do saznanja da je rad na ovu temu s mladima itekako neophodan.

“Zaključci su da su, na žalost, još uvek predrasude veoma rasprostranjene, da se nasilje u nekoj meri odobrava, odnosno opravdava, naročito ukoliko je učenik, na primer, pod dejstvom alkohola ili pod dejstvom ljubomore, jer, pobogu, ljubomora je za svakog drugog ispitanjika bio znak ljubavi”, navela je dr Zarić.

Mladi moraju biti osnaženi da imaju svoje mišljenje, i da kažu ‘ne’ u svakom trenutku ida ne trpe bilo kakav oblik nasilja u partnerskoj vezi. Zabrinjavajući su podaci da je nasilje među adolescentima u ovoj oblasti u sve većem porastu.

“I ono što posebno je alarmantno je to što su žrtve nasilja u sve nižim i nižim uzrastima, ali ne samo žrtve, nego i maloletni počinioci nasilja. Znamo da bilo koji oblik nasilja, bilo da je ono verbalno, psihološko, seksualno ili fizičko, među partnerima nije dopustivo i podleže određenim sankcijama, što među našim mladima očigledno nije dovoljno osvešćeno i imaju brojne predrasude vezane upravo za ovu vrstu nasilja”, istakla je Mirjana Nikolić, specijalista zdravstvene psihologije.

A ova vrsta nasilja može imati negativne, ponekad i trajne posledice na psiho-fizičko zdravlje, mentalni i socijalni razvoj adolescenata i njihovo reproduktivno zdravlje ističu u Savetovalištu za mlade i stoga je neophodan konstantan rad na informisanju prevenciji među mladima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.