Mjuziklu La La Land sedam Zlatnih globusa

Mjuzikl "La La Land" reditelja Demijena Šazela dobio je sedam Zlatnih globusa na sinoćnoj dodeli ove prestižne nagrade u Los Anđelesu

405

“La La Land”, priča o romansi između mlade glumice i džez pijaniste, potpuno je dominirao među nagrađenim ostvarenjima, jer je osvojio priznanja u svih sedam kategorija u kojima je bio nominovan, uključujući i nagradu za najbolji film u kategoriji komedije ili mjuzikla.

Šazel, 31-godišnji američki reditelj i scenarista, osvojio je Zlatni globus za najbolju režiju i najbolji scenario, a glavni glumci, Rajan Gosling i Ema Stoun, nagrađeni su za najbolju glavnu mušku, odnosno žensku ulogu u komediji ili mjuziklu.

Mjuzikl je ovenčan i priznanjima za najbolju muziku i najbolju pesmu, numeru “City of Stars”, koja su uručena kompozitoru Džastinu Harvicu.

Gosling je nagradu posvetio preminulom bratu svoje partnerke, glumice Eve Mendes, Huanu Karlosu Mendesu.

“Dok sam pevao, plesao i svirao klavir, što je jedno od najlepših iskustava koja sam imao u životu, Eva se brinula o našoj ćerki, noseći naše drugo dete i pomažući svom bratu da pobedi rak”, rekao je Gosling u emotivnom govoru pošto mu je uručeno priznanje za najboljeg glumca.

Film “Moonlight”, priča o odrastanju mladog Afroamerikanca koju je napisao i režirao Beri Dženkins, osvojio je samo nagradu za najbolji film u kategoriji drame, iako je bio nominovan u šest kategorija.

Zlatni globus za najbolju glavnu mušku dramsku ulogu pripao je Kejsiju Afleku za film “Manchester by the Sea”, a slavna francuska glumica Izabel Iper nagrađena je za najbolju glavnu glumicu u filmu “Elle” Pola Verhovena, ovenčanom Zlatnim globusom za najbolji strani film.

Za najbolju mušku sporednu ulogu nagrađen je Aron Tejlor-Džonson za film “Nocturnal Animals” Toma Forda, a priznanje za najbolju sporednu glumicu dobila je Vajola Dejvis za film “Fences” Denzela Vošingtona.

Dodeljivanje Zlatnog globusa Džonsonu bilo je šok za većinu, kao i sama njegova nominacija, pošto je malo ko očekivao da će on odneti pobedu nad Maheršalom Alijem iz filma “Moonlight” i Džefom Bridžisom, koji glumi u filmu “Hell or High Water” (Po svaku cenu).

Najboljim animiranim filmom proglašen je “Zootopie” Bajrona Hauarda i Riča Mura.

Svečanost uručenja nagrade, koju dodeljuje Udruženje stranih novinara, obeležena je i kritikama slavne glumice Meril Strip, dobitnice ovogodišnje nagrade “Sesil B. De Mil” za životno delo, na račun novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa.

Govoreći o inkluzivnosti filmova, inače jednoj od glavnih tema večeri, Meril Strip je Trampovo ismevanje novinara sa invaliditetom tokom predizborne kampanje nazvala “događajem koji ju je najviše šokirao u protekloj godini”, založivši se za multikulturalni i multinacionalni Holivud.

“Holivud opstaje zahvaljujući strancima i ako ih budemo proterali, moći ćemo da gledamo samo fudbal i mešovite borilačke veštine, a to nije umetnost”, rekla je glumica i dobila snažan aplauz.

Meril Strip je u svom govoru odala i počast nedavno preminulim glumicama Debi Rejnolds i njenoj ćerki Keri Fišer, koje su u petak sahranjene u Los Anđelesu.

“Uzmite svoje slomljeno srce i pretvorite ga u umetnost”, rekla je Stripova citirajući Keri Fišer.

O Trampu je govorio i voditelj programa Džimi Falon, nedavno oštro kritikovan zbog navodno “preblagog” intervjua sa novoizabranim predsednikom u emisiji “Tonight Show”, koji je republikanca uporedio s ratobornim mladim kraljem Džefrijem iz popularnog serijala “Igra prestola”.

Najavljujući početak svečanosti, Falon je dodelu Zlatnog globusa nazvao “verovatno jedinim mestom u SAD gde se još vrednuje glas naroda”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.