MISLI SRCEM, JEDI ZDRAVO

1021

(VIDEO K9) Kampanja “Misli srcem, jedi zdravo” pokrenuta je danas u našem gradu. U naredna dva meseca “Zeleni Srbije” prikupljaće potpise protiv genetski modifikovnih organizama.

Genetski modifikovani organizmi su životne forme dobijene u laboratoriji, nasilnim kombinovanjem gena različitih vrsta, koje se nikada ne dešava u prirodi. Zbog toga “Zeleni Srbije” ne žele da dovole da građani jedu “lažnu hranu”.

Smatraju da je Vojvodina žitnica Evrope, pa bi samim tim trebalo da promoviše organsku proizvodnju. Potrebno im je 15000 potpisa, kako bi podbeli zahtev pokrajinskoj vladi da donese Odluku o desetogodišnjem moratorijumu na uvoz, korišćenje i stavljanje u promet GMO.

Sugrađani su prepoznali značaj akcije. Čekalo se u redovima. Složni su da ovu hranu ne bi trebalo koristiti, niti joj napraviti prostora na domaćem tržištu.

Srbija od 2009. godine ima zakon koji zabranjuje GMO. 79 gradova i opština, a među njima i Novi Sad, opredelili su se da budu zone zabrane za ove organizme. Ipak, lokalne samouprave nemaju mehanizme da odluke sprovedu. Njih ima samo Vlada. Osim ovoga, Srbiji je potrebna i stručna provera.

Prema podacima “Zelenih” organizam čoveka nije predodređen za ovakvu vrstu hrane. Kažu da postoji lista od 65 naučno dokazanih rizika po zdravlje ljudu, od alergija do steriliteta i karcinoma. Zbog toga će na dva punkta u centru grada, a potom i širom Vojvodine , tražiti pomoć građana da dođu do cilja – 10 godina bez gmo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.