Misija MMF-a u Srbiji do 4. oktobra. Počeli razgovori

Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS) danas su počeli zvanični razgovori predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda u okviru prvog razmatranja rezultata novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike (PCI-Policy Coordination Instrument), saopštila je NBS.

281

Delegaciju Srbije predvodila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF-u, a u razgovorima su učestvovali i predstavnici ministarstava finansija i privrede.

Misija MMF-a koju predvodi Džejms Rouf, boraviće u Beogradu do 4. oktobra 2018. i sa predstavnicima Vlade Srbije i NBS razmatraće se i analizirati aktuelna ekonomska, monetarna i fiskalna kretanja u Srbiji, kao i projekcije makroekonomskih indikatora za ovu i narednu godinu.

Biće reči i o ispunjenju ciljeva i sprovođenju dogovorenih mera ekonomske politike, radi očuvanja postignute unutrašnje i spoljne ravnoteže, jačanja institucija i nastavka reformi u finansijskom sektoru, istakla je NBS.

Dodaje se da će posebna pažnja biti posvećena ubrzanju započetih strukturnih reformi, koje treba da doprinesu rastu produktivnosti, zaposlenosti u privatnom sektoru i postizanju visokih i održivih stopa privrednog rasta.

Program Instrument za koordinaciju politike koji je MMF odobrio Srbiji jula ove godine savetodavnog je karaktera, ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava MMF-a i nema troškove za Srbiju. Odobren je za period od 30 meseci, a ukupno je planirano pet polugodišnjih razmatranja rezultata programa. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.