Mirović: Potrebno više ulaganja u turizam

VIDEO K9: Turizam je naša velika privredna grana i potencijal u koji moramo mnogo više da uložimo i sredstava i truda, rekao je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvujući početku projekta koji se bavi stvaranjem uslova za podizanje konkurentnosti turističkih destinacija kroz edukaciju i obuku kadrova.

0
815

U turizam se mora ulagati mnogo više, jer Vojvodina, pre svega, ima veliki turistički potencijal, koji nije dovoljno i adekvatno iskorišćen, rekao je predsednik Pokrajinske vlade, navodeći da Vlada želi da ulaže u ovu privrednu granu i da su neki koraci na tom putu već učinjeni.

„Za podsticaj i razvoj turizma kao naše sve značajnije privredne grane, moramo raditi zajedno, moramo koristiti iskustva razvijenijih zemalja u čemu će nam značajna biti podrška GIZ-a. Potrebno je da povećamo finansijska sredstva za sve vidove podsticaja koji realno vraćaju kvalitet u turističku granu, zatim da formiramo pokrajinski sekretarijat za turizam i da se što više i što značajnije promovišemo u svetu, ali i podstičemo domaćeg turistu“, poručio je Mirović.

Mirović je naveo i da je u svrhu razvoja turizma udvostručen budžet za Turističku organizaciju Vojvodine, dodajući da Pokrajina učestvuje na svim značajnijim sajmovima i promocijama, naročito u onim oblastima iz kojih je primetan rast broja turista.

Mirović je rekao i da je za razvoj turizma potrebna odgovarajuća infrastruktura, a da se i na ovoj oblasti radi, dokaz je pruga Beograd – Budimpešta.

Pomoćnica ministra za turizam Renata Pindžo rekla je da je reč o početku jednog veoma važnog projekta u turizmu, kojim obaramo sve rekorde kada govorimo o registrovanom turističkom prometu i deviznom prilivu od ove sve važnije privredne grane.

„Veći rast biće moguć kada se završe infrastrukturni projekti i ako se nastavi ovakvo ulaganje u edukaciju i obuku kadrova na svim nivoima, u segmentu turizma i ugostiteljstva,“ rekla je Pindžo.

U tom kontkestu ona je pomenula Nacionalni okvir za kvalifikacije koji bi uskoro trebalo da bude završen, ali i najavu dualnog obrazovanja i reforme obrazovanja u 127 škola otvaranjem novih obrazovnih profila kroz koje će biti artikulisane potrebe privrede koje će obrazovanje moći da prati.

Nenad Milenković, predsednik opštine Sremski Karlovci, istakao je da ovu opštinu godišnje poseti oko dva miliona turista, te se ulaganje u turizam neće shvatiti kao trošak, već kao dobra investicija, a dodatni izazov za Karlovce u predstojećem periodu je i izbor Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.