Mirno rešavanje radnih sporova

VIDEO K9: Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova obeležila je 15 godina postojanja tokom kojih je radila na oko 20.000, uglavnom individualnih sporova.

0
24

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova u proteklih 15 godina radila je na oko 20.000 slučajeva, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević.

Predmet rada Agencije, prema njenim rečima, bili su  uglavnom individualni radni sporovi, ali i oko 400 kolektivnih sporova.Ona je naglasila da je cilj poboljšati vidljivost agencije i ukazati građanima da postoji mesto gde mogu da dobiju stručnu podršku u rešavanju problema.

Mirenje, arbitraža i medijacija nisu nova pojava u našem pravnom sistemu, ali je osnivanjem tog tela 2005. Srbija dobila centralni organ za rešavanje radnih sporova, rekao je direktor Agencije, Ivica Lazović. Miritelji, kako je rečeno, imaju presudan značaj u radu Agencije tela jer se na njihovoj stručnosti i zalaganju zasniva poverenje građana u tu instituciju. Druga važna stvar u radu Agencije je, kako je rekao, je saradnja sa socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima.

U Palati Srbija danas je organizovana prva interaktivna obuka u 2021. za miritelje koji posreduju u rešavanju sporova pred Agencijom. Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova je osnovana 2005. i nije prestala sa radom ni u godini pandemije zbog koje je obeležavanje prvih 15 godina rada pomereno za mart ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.