Miris pastrmke sa Zlatibora

VIDEO K9: Vreli letnji dani idealni su za boravak u hladu kraj vode ili na planini, a uživanje još veće na manifestacijama u takvom okruženju. Stoga ne čudi velika posećenost manifestacije "Dani pastrmke" koja je proteklog vikenda po peti put održana na Zlatiboru.

79

Zlatiborsko selo Ljubiš nadaleko je čuveno po uzgoju i pripremi kalifornijske ili, kako je u ovom kraju zovu ljubiške pastrmke.

Njoj su posvećeni i “Dani pastrmke”, manifestacija koja na Zlatiboru već petu godinu za redom okuplja veliki broj učesnika i posetilaca. Iz zlatiborske Turističke organizacije podsećaju da opština Čajetina ulaže značajna sredstva kroz subvencije za podsticaj razvoja poljoprivrede i turizma, kako bi i na taj način motivisala mlade ljude da ostanu na selu.

Ekipa Zorana Čubrika osvojila je 1. mesto u pravljenju riblje čorbe, dok je pastrmka Radenka Dačovića proglašena za najbolju. Oba takmičara se slažu u jednom – da je za uspešan recept glavni sastojak kvalitetna pastrmka koja se uzgaja samo na ovom području.

Manifestacija “Dani pastrmke”, uz bogat kulturno – umetnički program, ponudila je gostima da pomognu u degustaciji i ocenjivanju specijaliteta od ljubiške pastrmke. Među članovima žirija težak zadatak imala je i pomoćnica predsednika opštine Čajetina koja je objasnila koji su bili glavni kriterijumi ove godine za najbolji recept.

Ispoštovani su i ukusu publike, jer su, pored članova žirija, specijalitete od ljubiške pastrmke ove godine ocenjivali i posetioci manifestacije, kojih će, kako se nadaju meštani Ljubiša, biti sve više iz godine u godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.