Miris kafe, čokolade i dobre knjige

VIDEO K9: Mnogima svaki dan počinje jakom, mirisnom kafom. Ukusi su različiti i pravila za uživanje u ovom napitku postavljamo sami, ali nije na odmet znati kako poboljšati užitak u omiljenom toplom napitku.

0
882

Novosađani su prethodna tri dana mogli da posete Festival Ukusa i zaslade dan čokoladom, kafom i dobrom knjigom.

Na našem tržištu aktuelna kafa je, kažu, 100% arabika, koja je karakteristična po svojoj citrusnoj noti, a postoje i pravila kako se konzumira kraljica kafe.

“Kafa je najbolje da se pije čista, bez dodatka mleka. Ukoliko se pije sa mlekom, najbolje je da mleko bude toplo. Mleko se priprema na nekoj temperaturi od 60-65 stepeni, da ne bi ubilo te arome kafe. To je taj poznati latte art. Kod nas su ljudi navikli da piju sa hladnim mlekom, što ubija sve dobro u kafi”, rekao je Ilija Srdić, vlasnik kafeteke.

Od davnina je običaj da se gorak ukus kafe preseče kockicom čokolade. Nekada je izbor čokolada bio poprilično mali, ali danas je on daleko veći, ali i teži.

“Pored nekih klasičnih, hajde da kažemo, ukusa, kao što su mlečna čokolada, čokolada sa jagodom ili čokolada sa lešnikom, imamo i neke druge ukuse, neke neobičnije. To je čokolada sa morskim algama i crnom morskom solju, čokolada bela sa godži bobicama, čokolada menta i raznih drugih ukusa”, navela je Katarina Maksić, izlagačica čokolade.

Posetioci festivala održanog u Fabrici, pored degustiranja, mogli su i da kupe proizvode, pogledaju knjige, ali i da prisustvuju interesantnim predavanjima i učestvuju u radionicama.

“Ono što bih mogla da kažem je da smo vrlo zadovoljni posetiocima, radionicama, promocijama koje su bile i to veoma posećene, a naravno i ukusima. Imali smo tu različitih čokolada, različitih kafa i naravno knjiga. Izdvojila bih da smo imali radionicu knjigu i vino, da smo imali kako da pravilno degustiramo čokoladu sa jedinom degustatorkom čokolade u Srbiji. Takođe, pravili smo mafine, slušali smo nešto o kafi, a kažem probali smo različite kafe, različite ukuse”, istakla je Stanislava Zec, portparolka Festivala Ukusa.

Hedonizam u Fabrici trajao je tri dana i okupio je 18 izlagača.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.