Mirëdita komšija

VIDEO K9: Živeti jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih osnova je dobrih odnosa sa manjinskim zajednicama u našem društvu, smatraju u Matici Albanaca Srbije.

0
70

Vojvodina i Novi Sad oduvek su bili dobar primer negovanja tolerancije i suživota s propadnicima brojnih nacionalnih zajednica koje se trude da izgrade što bolje i stabilnije međusobne odnose. 

Vekovima na ovim prostorima žive i Albanci koji sa svojim komšijama dele dobro i zlo, kaže predsednik Matice Albanaca Srbije, Demo Beriša.

Albanci su u Vojvodini, kao i u ostalim delovima bivše Jugoslavije, bili najpoznatiji kao zanatlije, poslastičari i pekari, a danas i po zanimanjima kojima se bave zahvaljujući visokom obrazovanju, navodi Beriša.

Prema poslednjem popisu stanivništva, u Srbiji danas živi oko 180.00 Albanaca, najviše u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, kazao je Beriša. U Novom Sadu je popisano 1.800 Albanaca, što je manje u odnosu na popis iz 2011. godine.

Srbija je, naglasio je Beriša, poznata po visokim standardima i pravima koja su data nacionalnim manjinama, naročito donošenjem Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji je savetima dao širok delokrug prava i ovlašćenja u oblastima  u oblastima kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma, što je omoćilo organizaciju srednjih škola na maternjem jeziku manjina, što je retkost i u zemljama Zapada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.