MIRČA KARTARESKU DOBITNIK NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST

680

Međunarodni književni festival u Novom Sadu, koji će biti održan od 26. do 29. avgusta, proglasio ovogodišnjeg laureata – Mirča Kartaresku (57), pesnika i proznog pisca iz Rumunije.

Dobitnik  nagrade za književnost „Novi Sad“, najznačajnijeg priznanja Međunarodnog novosadskog književnog festivala koji će biti održan od 26. do 29. avgusta je Mirča Kartaresku (57), pesnik i prozni pisac iz Rumunije, saopštilo je u četvrtak Društvo književnika Vojvodine koje organizuje tu manifestaciju.

Reč je o piscu u čijem opusu se izdvajaju impozantna postmoderna epopeja u dvanaest pevanja „Levant“ i trilogija romana „Zaslepljujuće“. Kartaresku je već dobio sve značajne književne nagrade u svojoj zemlji, kao i prestižna međunarodna priznanja u Italiji, Nemačkoj i Sloveniji. Pre rumunskog literate, najznačajnije priznanje novosadskog festivala dobili su Kristof Mekel (Nemačka), Žan Pjer Faj (Francuska), Ben Okri (Nigerija), Žon O’ Brajen (Engleska), Ljubomir Levčev (Bugarska), Katarin Šmid (Nemačka) i Kšištof Karasek (Poljska).

Po tradiciji, Rumunija će, kao matična država laureata najznačjnijeg priznanja, biti zemlja-gost festivala. Uz Kartareskua, predstaviće se i drugi savremeni rumunski pisci poput Dana Komana, Jona Murešina, Joana Es. Popa, Radua Vankua, Dana Sočija, a biće tu i prevodilac i antologičar Slavomir Gvozdenović, pišu “Večernje novosti”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.