“Minut do 12” za obolele od MS

VIDEO K9: Uvođenje Registra obolelih od multiple skleroze jedna je od tema koju je Društvo multiple skleroze Vojvodine ponovo pokrenulo s predstavnicima Ministarstva za rad boračka i socijlana pitanja na nanifestaciji "Minut do 12" održanoj u petak u Novom Sadu.

0
47

Prema procenama Društva multiple skleroze Vojvodine, od ove bolesti u Vojvodini pati između 2 i 3 hiljade osoba.

Reč je o procenama jer Registar obolelih od multiple skleroze na nivou Srbije još uvek ne postoji.

Digitalne platforme bi bile veoma korisne i za prevazilaženje svih vrsta barijera, bile one arhitektonske, psihološke, sociološke ili zakonske, kaže Jasna Brančić, predsednica Društva Multiple skleroze Vojvodine i dodaje da je upravo to bila i tema manifestacije „Minut do 12“ koju tradicionalno organizuju 12. 12.

Ono što je takođe neophodno osobama koje boluju od multipleskleroze jeste i Pravilnik o medicinskim pomagalima koji zahteva reviziju, i to ne samo u smislu hodalica, kolica i slično, već da se u njih uvrsti i pomoć zbog inkontinencije zato što, objašnjava Brančić, oboleli od multiple skleroze rano odlaze u penziju, a primanja su oskudna i ne mogu da priušte sve ono što im bolest nameće.

Jedna od tema koja je spominjana na manifestacij „Minut do 12“ jeste vakcinacija obolelih protiv korona virusa.

Ove godine je tokom manifestacije predstavljena jedna od vidljivijih saradnji Društva multiple skleroze Vojvodine i Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, a tiče se nabavke interventnih kollica, hodalica i potpazušnih štaka koje su na raspolaganju članovima društva dok ne sakupe sredstva ili dokumentaciju da nabave lična.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.