“Minimalac” ispod potrošačke korpe i u 2024.

VIDEO K9: Dogovor o iznosu minimalne zarade nije postignut u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) ni ove godine i o njegovovom iznosu ponovo će odlučivati Vlada Srbije čiji je predlog 47.154 dinara.

0
41

Predstavnici poslodavaca, reprezentativnih sindikata i Vlade Srbije nisu danas na sednici SES-a postigli dogovor o minimalnoj zaradi za 2024. godinu te se očekuje da Vlada na sednici 14. septembra potvrdi svoj predlog da minimalac sa 40.020, koliki je ove godine, bude povećan na 47.154 dinara.

Ovom računicom, međutim, nisu zadovoljni predstavnici sindikata koji su bili jedinstveni i stavu da bi minimalna zarada morala da “pokrije” minimalnu potrošačku korpu koja je u maju koštala 57.754 dinara i to u “dva koraka”, od septembra ove godine za deset odsto, a od januara za 20 procenata.

Podsetimo i da vrednost minimalne potrošačke korpe, namenjene tročlanom domaćinstvu, predviđa oko 280 dinara dnevno za hranu po osobi, kao i da je ministar finansija pre sedam dana rekao da minimalna potrošačka korpa i minimalna zarada nisu ni u kakvoj vezi.

U Uniji poslodavaca Srbije smatraju da će povećanje minimalne zarade imati negativne posledice za poslodavce.

Predstavnici Ministarstva finansija su predložili i da se poslodavcima u 2024. zbog rasta minimalca poveća neoporezivi deo zarade sa 21.000 na 25.000 dinara što će za njih praktično značiti uštedu od 2.000 dinara po zaposlenom bez obzira na visinu njihove zarade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.