Milovančev: Teška vremena za lovce

VIDEO K9: Vojvodina broji oko 16.000 lovaca okupljenih u Lovački savet Vojvodine, a u ovom udruženju kažu da o ovom hobiju postoji ružna slika u javnosti, te se lovci predstavljaju kao ubice. Naprotiv, lovci izuzetno vode računa o zaštiti prirode i ulažu velike napore da urede i očuvaju lovišta u Vojvodini. Osim toga, Lovački savez Vojvodine brine i o uzgoju divljači, razvoju lovstva i saradnji lovačkih oraganizacije, kaže predsednik Lovačkog saveza Aleksandar Milovančev.

0
425

Lovački savez Vojvodine je udruženje građana koje se itekako brine o prirodi, o dobrobiti flore i faune.

Međutim, kako kaže predsednik ovog udruženja, vremena su loša, a ispunjavanje ove obaveze sve teže.

“Imamo neprimerene agrotehničke mere, imamo one koji iznajmljuju zemljište i koji neovlašćeno oru i one najmanje delove površine… Imamo čak i vađenje remiza – to su male zelene površine koje su uglavnom napravljene pre puno godina, više decenija, pa čak i sto godina, gde se nalaze mali šumarci, bagremar, ili tako neko žbunje, a to je odlična živnotna sredina za divljač”, naveo je Milovančev.

Problem je i u tome što poljoprivrednici često koriste nedozvoljene agrotehničke mere, koristeći različite hemikalije štetne po divljač, te nisu retka ni masovna uginuća divljači, kaže Milovančev. On anavodi i da Lovački savez intenzivno sarađuje sa nadležnim organima na sprečavanju ovakvih situacija, dodajući da će u narednom periodu biti naročito intenzivirana saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu.

“Radi se o tome da zbijemo redove, da ne budemo oni koji su sučeljeni i suprotstavljeni jedni drugima. Naprotiv, da budemo oni koji rame uz rame rade za dobrobit flore i faune u pokrajini Vojvodini”, rekao je Milovančev.

On je naveo i da je Lovački savez Vojvodine tokom hladnih zimskih dana izneo preko 1.500 tona hrane u lovišta, izneto je i preko 60 tona soli koja je neophodna za divljač tokom zime, a kako je naveo, savez redovno na lovišta odnosi i lekove za divljač.

“Mi smo se izborili za to da se iz aviona dva puta godišnje baca sredstvo protiv besnila lisica. Tu smo malo sebi napravili problem, jer provećanjem broja lisica, mi smo uticali na populaciju zeca. Vojvodina je tradicionalno bila izuzetan teren za zeca. U ovom momentu mi smo malo pripomogli smanjenju broja zeca i radimo sada na tome da se poboljša to stanje”, kazao je Milovančev.

Savez će nastaviti užu saradnju sa organima vlasti kod kojih je bilo razumevanja za probleme lovaca, a posebno će se truditi da promene sliku lovca u javnosti – lovca ubice koji ne brine o životinjama, jer, kako kaže Milovančev, lovci su ljubitelji prirode koji o njoj vode računa mnogo više nego neki drugi koji se tako izjašnajvaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.