Milovančev: Neću dozvoliti čerupanje Luke

VIDEO K9: Luka Novi Sad prethodnu poslovnu godinu završila je sa rekordnim rezultatima, a upravo u toj činjenici direktor Luke Aleksandar Milovančev vidi razlog za sudski spor pred kojim se Luka našla. Naime, reč je o sporu radi naplate duga iz 1996. godine, a ako Luka Novi Sad izgubi ovaj spor, preti joj blokada računa i zatvaranje preduzeća, rečeno je na konferenciji za novinare rukovodstva Luke.

0
530

 

Kako je navedeno na jučerašnjoj konferenicji za novinare, pre 20 godina Luka Novi Sad i privatna firma iz Novog Sada zaključile su ugovor o zajedničkom ulaganju, da bi 2001. godine privatna firma otišla u likvidaciju, a svoje potraživanje od Luke Novi Sad prenela na jednu holandsku firmu, o čemu Luka, kako kažu, nije bila obaveštena.

Zatim je holandska firma 2005. godine pokrenula spor protiv Luke kako bi naplatila svoja potraživanja.

“Sud je doneo presudu da Luka Novi Sad duguje nekih sedam miliona dinara sa kamatama, što je iznosilo oko 150.000 hiljada evra i to je bila pravosnažna i u tom smislu konačna odluka. I to je plaćeno. Luka Novi Sad je pokušala, mada smatra da nema nikakve odgovornosti, podnosila zahteve za vanredno preispitivanje, inicijativu za zaštitu zakonitosti, reviziju, što je pokušala da uradi i druga strana. 2015. godine, znači deset godina posle početka sudskog spora, a 19 godina od potpisivanja ugovora, Kasacioni sud donosi jednu krajnje čudnu odluku u kojoj upućuje da se preispita prava volja stranaka prilikom zaključivanja tog posla, u kojoj upućuje da se saslušaju učesnici kojih sa strane države i Luke nema, pošto se više puta menjao menadžment”, rekao je Dragoljub Martinović, šef pravnog tima Luka Novi Sad.

Takođe, prema njegovim rečima, naloženo je i da se preispita prava vrednost tih ugovorenih radova. Kako kaže Martinović “prostom računicom se dolazi do toga da je to iznos od više desetina miliona dinara sa kamatama”, odnosno, kako je precizirano u materijalu dostavljenom medijima, reč je o iznosu od preko 72 i po miliona dinara. U Luci kažu da, ako izgube ovaj spor, suma novca koju će morati da isplate ozbiljno će ugroziti Luku Novi Sad, radnike i privatizaciju.

Direktor Luke Novi Sad Aleksandar Milovančev naveo je da je Luka Novi Sad državna firma i da u ovom sporu zastupaju državne interese i njen kapital.

“Ovo je nedopustivo. Puno opravdanje imam da se na ovakav način obratim, jer to nije moja imovina, moj kapital, ovo je durštvena, državna, imovina, ja zastupam interese u ovom momentu države Srbije koja je vlasnik ove Luke i ne mogu da dopustim čerupanje Luke na takav način. To je sve što imam da vam kažem””, naveo je Milovančev.

A pravni tim Luke Novi Sad objasnio je i koji je bio razlog za sazivanje konferencije za novinare i obraćanja javnosti.

“Luka Novi Sad će poštovati svaku odluku suda što je sasvim logično i nije namera da se na bilo koji način utiče na ishod sudskog spora, ali istine radi i upozorenja radi, treba razdvojiti stvari, pa reći šta je uzrok, šta je posledica, kako je došlo do toga, da li je bilo potrebe za zaključivanjem tog ugovora, kako su ranije tekli sporovi, da li su vođeni na adekvatan i kvalitetan način, a ne da se u situaciji, ako se desi loš scenario po Luku Novi Sad, da se novinari mogu baviti činjenicama da je Luka došla u ozbiljne probleme, a ovim putem obaveštavamo javnost zbog čega kako i zašto”, kazao je Martinović.

 

“Suština ovog obraćanja je, ne da zakoniti postupak osporavamo, postupak je u toku, zakonit je i mi protiv toga ništa nemamo. Mi imamo pravo da komentarišemo sudsku odluku. I uopšte, svaka javnost ima pravo da komentariše sudsku odluku. Može da je primeni i mi je prihvatamo, ali imamo pravo da je komentarišemo. S tim u vezi, naša glavna primedba je na obrazloženje odluke vrhovnog kasacionog suda, koji na neuobičajen način nalaže drugostepenom sudu, nalaže šta da radi”, naveo je i Radivoje Popović iz pravnog tima novosadske Luke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.