“Milosrdni anđeo” i sećanje na poginule

VIDEO K9: Dan sećanja na poginule u NATO bombardovanju obeležen je i komemorativnim skupom jedinica iz garnizona Novog Sada, pravoslavnim parastosom i polaganjem venaca u kasarni Jugovićevo.

0
369

Prema procenama, tokom NATO agresije na prostoru Savezne republike Jugoslavije poginulo je između dve i po i tri hiljade ljudi. Sećamo se svih stradalih pripadnika Vojske i Policije, žalimo za civilnim žrtvama, za 79 dece koja su poginula u akciji nazvanoj “Milosrdni anđeo”.

“U danu sećanja obaveza svih na jeste da odamo počast, dužno poštovanje svim žrtvama NATO bombardovanja iz 1999. godine. To je ljudska, moralna obaveza svih nas građana Republike Srbije, posebna obaveza nas koji se bavimo javnim poslom jeste da u okviru svojih nadležnosti činimo sve da Srbija očuva mir, da očuva stabilnost i dane dozvolimo da ikada više nevine ljudske žrtve stradaju na ovaj način”, rekao je Đorđe Milićević, potpredsednik Skupštine APV.

Čuvajmo uspomenu na naše poginule i sećamo se onih koji su dali svoje živote braneći otadžbinu i svih nevino stradalih tokom NATO agresije na Srbiju, poručio je komandant Željko Petrović. Tokom 78 dana bombardovanja, stradali su i civilni i vojni objekti, a srušena su i sva tri novosadska mosta.

“Danas u Novom Sadu popravljamo i imamo nove mostove. Danas podiže država, pokrajina, grad novu zgradu javnog servisa koji je bio srušen kao kažnjavanje medija u Srbiji. Danas imamo novi život, danas imamo novu snagu u Srbiji i zato je neophodno to da čuvamo, a to čuvamo sećajući se i poštujući one koji su nam omogućili ovo da imamo”, istakao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Pored predstavnika garnizona i porodica poginulih pripadnika Vojske Srbije, vence na spomen obeležje položile su delegacije Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, Južno-bačkog upravnog okruga, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, ORVS-a Grada Novog Sada, SUBNOR-a Novi Sad, udruženja Ratnih veterana i Vojnih penzionera.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.