Milica Dabović: Zahvalnost je najvažnija

VIDEO K9: Proslavljena srpska košarkašica Milica Dabović održala je predavanje na temu „Mladi i sport“. Talentovana košarkašica je govorila o tome zašto sport predstavlja izvanrednu aktivnost i kako bavljenje sportom podstiče odgovorno socijalno ponašanje, bolji školski uspeh, usvajanje moralnih vrednosti i navika zdravog življenja.

0
406

Milica Dabović je bila kapiten ženske košarkaške reprezentacije Srbije koja je ostvarila svoj najveći uspeh osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2015. igranom u Mađarskoj i Rumuniji, čime im je obezbeđen direktan plasman na Olimpijske igre 2016. u Riju.

O svom životu i onome što je uspela, kao i o tome koliko su osim sporta važne i druge stvari u životu, govorila je studentima Visoke poslovne škole. Sada Dabović radi u svom kampu za decu, gde decu uči košarci, ali i drugim važnim životnim lekcijama.

“Ja ću im samo pokazati ono što smatram da je najbitnije i reći im ono što smatram najbitnijim, a to je roditelj – pod broj jedan. Koliko treba roditelje da poštuju, vole, cene, obožavaju, da im budu zahvalni svakoga dana, jer ja sam na današnji dan zahvalna svojim rodteljima šta sam i ko sam i šta su od mene napravili”, istakla je Dabović.

Zahvalnost roditeljima za sve što su postigli u životu, najvažnija je u porodičnim odnosima, kaže Dabović, ali i u sopstvenoj sreći.

“Jer se sećam mog detinjstva kada sam nosila tri broja veće patike i igrala utakmicu i bila najbolja i davala po 60,70,80 poena. Učila sam, bila sam dobar đak i sve te stvari radila, a naravno, molila Boga da sutra jednoga dana zarađujem novac i da vratim svojim roditeljima bar nešto što su oni nama dali, jer nikada nisu dozvolili da budemo gladni i da nemamo šta da obučemo”, navela je Dabović.

Učenje je važno, ali je isto tako važno biti čovek koji ima ispravne principe i vrednosti. Nakon roditelja koji neminovno određuju put svoje dece, na život mladog čoveka utiču i nastavnici i profesori, koji svoje đake usmeravaju putem znanja i uspeha. Tek na trećem mestu, prema mišljenju slavne košarkašice, jesu treneri.

“Trenere volite ili ne volite, kao što treneri vole, ili ne vole i to je isto problem. Ja sam imala sreću pa mi je otac bio trener deset godina, dok nisam otišla u inostranstvo i promenila 30 trenera i 15 klubova i imala razna iskustva i najgore prolazila sa našim, zato što su naši specifični i ako se ne zamerite, onda je tu ljubomora i sve te stvari koje dolaze i što je meni neshvatljivo”, kazala je Dabović.

Osim što je mlade ljude potrebno obrazovati, potrebno im je usaditi i prave vrednosti i ukazati im da, osim obrazovanja, ima i drugih veoma važnih stvari u životu. Stoga je mladima potrebno postavljati prave uzore, a Milica Dabović je svakako jedan od njih, kažu u Visokoj poslovnoj školi.

“Sve smo više svesni uticaja sporta koji on ima na današnju omladinu koja je sve više otuđena, naročito zbog društvenih mreža, kompjutera, i slično, ali smo prepozali važnost razvoja i uma i sporta, odnosno tela. U tom smislu smo zaista pokrenuli nekoliko događaja”, istakla je Jelena Damjanović, direktorka Visoke poslovne škole.

Osim gostovanja Milice Dabović, Visoka poslovna škola je organizovala i 12. novosadski kros u Kameničkom parku koji je održan u nedelju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.