Milanović ne može da bude mandatar za sastav vlade ni premijer

Ustavni sud Hrvaske odlučio je danas da predsednik te države i premijerski kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović ne može da bude mandatar za sastav nove vlade ni premijer.

0
11

Ustavni sud je zaključio da se Milanović u takvu poziciju doveo izjavama i ponašanjem, odnosno učešćem u predizbornoj kampanji za parlamentrane izbore koji su održani u sredu, bez podnošenja ostavke na predsedničku funkciju.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da je, za razliku od SDP, Milanović tokom kampanje kršio ranije upozorenje Ustavnog suda da ne može da učestvuje u izbornom procesu bez podnošenja ostavke. 

On je rekao da bi, ako bi Milanović dobio mandat za sastav vlade, Ustavni sud doneo posebnu odluku.

“Sad je gotovo. Ne može više biti mandatar za sastav vlade”, kazao je Šeparović.

U odluci je navedeno da je tokom celokupne izborne kampanje Milanović postupao suprotno Ustavu čime je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sistem kao najviše vrednosti.

Za odluku je glasalo devet sudija, troje je bilo protiv, dok je jedan bio odsutan.

Zbog ranijeg upozorenja, Milanović nije zvanično učestvovao u predizbornoj kampanji SDP odnosno nije bio kandidat za poslanika na listi SDP.

U kampanji je, međutim, oštro kritikovao vladajuću Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i pozivao građane da glasaju za bilo koju drugu partiju, osim za HDZ koju je optuživao za korupciju. Više puta je rekao i da je kandidat SDP za premijera.

Za razliku od drugih stranaka, pa i HDZ, jedino SDP u kampanji nije pominjao Milanovića kao premijerskog kandidata.

Milanović je ranije rekao da neće da podnese ostavku na mesto predsednika da ne bi sve poluge vlasti predao HDZ, već da će to učiniti ukoliko skupi 76 potpisa za parlamentarnu većinu potrebnu za formiranje vlade.

Mlanović je više puta optužio Ustavni sud da je pod uticajem HDZ.

Predsednik države daje mandat za sastav vlade.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.