Mikrobilje i klice – zdrava alternativa

VIDEO K9: Mikrobilje, klice, sokovi od žitnih trava, mleko i sirevi od žitarica smatraju se superhranom zbog svojih bogatih nutritivnih vrednosti, zdravih sastojaka ali i zdravog načina proizvodnje. Svetski trend uzgoja mikrobilja polako stiže i u Srbiji, a među retkima koji se bave isključivo ovom proizvodnjom je i bračni par iz Starčeva, koji je već propoznatljiv po svom brendu.

0
10

Za proizvodnju i uzgoj mikrobilja i klica supružnici Nenad i Danijela Ratkov iz Starčeva kod Pančeva odlučili su se pre oko sedam godina, kako bi, kako kažu, pokušali da ožive svoje mladalačke snove.

Danas su, pored snova, oživeli i svoj brend „Grina“ koji je već postao prepoznatljiv na policama zdrave hrane. Na istoimenom poljoprivrednom gazdinstvu u Starčevu, uz mikrobilje i klice, proizvode žitne trave, kao i sokove, biosireve i biomleko od ovih namirnica.

Mikrobilje i klice konzumiraju se kao i svaka druga vrsta povrća, dodaju se u sendviče, čorbe, potaže ili se, začinjeni, jedu kao salata. Mogu se konzumirati i presni, s obzirom da su punog ukusa. Jedino što ne bi trebalo da se termički obrađuju, objašnjava Ratkov, jer gube svoje hranljive sastojke. Ipak, najveća zainteresovanost, kako je rekao, vlada za sokove od žitnih trava.

Osim osoba koje se preventivno, radi poboljšanja zdravlja i imuniteta, odlučuju da uvode ove namirnice u svoju ishranu, proizvode od mikrobilja, klica i žitnih trava u velikoj meri koriste i oni koji su pod terapijama, uključujući i onkološke pacijente, kaže Ratkov. Na sajtu budite-zdravi.rs mogu se pronaći brojne informacije o blagodetima ovog bilja, klica, sokova od žitnih trava, mleka od žitarica, ali i kupiti gotovi proizvodi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.