Mihizova nagrada uručena Dimitriju Kokanovu

VIDEO K9: Ovogodišnju Nagradu za dramsko stvaralaštvo "Borislav Mihajlović Mihiz" dobio je Dimitrije Kokanov, a svečano uručenje bilo je sinoć u prostorijama Srpske čitaonice u Irigu.

0
606

Mihizova nagrada dodeljuje se ove godine po trinaesti put, pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade i Ministarstva kulture, a među njenim laureatima su najznačajnija imena srpske dramaturgije.

Primajući nagradu, Dimitrije Kokanov istakao je da ići Mihizovim stopama znači baviti se pozorištem u svim njegovim segmentima, a pre svega rečima i delima.

“Naravno da mi znači. Prvo mi znači što me izvlači iz konteksta bavljenja pozorišnom dramaturgijom, u smislu dramaturške prakse i rada na drugim tekstovima i autorskim projektima kao saradnik i sada me postavlja i upire svetlo na mene kao autora i u tom smislu nekako me odjednom čini vidljivim. S druge strane, mislim da to idenje Mihizovim stopama u mom slučaju stvarno pre svega znači rad u pozorišnoj instituciji kao dramaturg”, rekao je prilikom dodele nagrade laureat Mihizove nagrade, Dimitrije Kokanov. 

Iako pripadnik mlađe generacije savremenih srpskih dramatičara, Dimitrije Kokanov iza sebe ima već utemeljen dramski opus, kako je obrazložio žiri, u čijem sastavu su bili rediteljka Ksenija Krnajski, pozorišna kritičarka Darinka Nikolić i Svetislav Jovanov, teatrolog i predsednik žirija.

“Drsko obračunavanje sa stereotipima i malograđanštinom u drami “Ja nisam voran biti”, autentično prokrvljeni dijalozi u drami “Mit o kombajnu”, poezija rasuta između redova i misli njegovih junaka i iznad svega suvereno vladanje ritmom scene i zvučnošću jezika, posebno impresivno u partituri za govorni ples pod naslovom “Prizori konstruisanog odnosa”, najbolji su aduti da ovo otkriće od ekcentričnog mladića koji ume da misli postane plodan i značajan autor evropske širine”, rekla je obrazlažući odluku žirija rediteljka Ksenija Krnajski. 

 

Uručujući nagradu ovogodišnjem laureatu, potpredsednik Pokrajisnke vlade Đorđe Milićević je naglasio da je veoma važno da se nagrada dodeljuje ovde, u iriškoj Srpskoj čitaonici, koja je osnovana 1842. godine i koja je jedna od najznačajnijih tačaka naše kulturne mape u celini.

 

“Papa može da pogreši, Mihiz ne i postoje samo dva mišljenja: Mihizovo i pogrešno. Nisu to rečenice koje su izgovarali samo prijatelji Borislava Mihajlovića, njegov nepogrešivi i nepotkupljiv kritičarski stav je kao konačnu presudu prihvatala celokupna književna javnost. Uz to, Mihiz je bio izuzetan dramaturg i dramski pisac i sve to ga je svrstalo u sa, vrh najznačajnijih ličnosti naše kulture, ne samo druge polovine XX veka, nego uopšte. Uprkos tome, Borislav Mihajlović nikada nije zaboravio svoj zavičaj, u kojem evo već dve decenije i počiva”, rekao na svečanosti potpredsednik Pokrajinske vlade, Đorđe Milićević.

„Mihiz nikada nije zaboravio svoj zavičaj, i zavičaj nije zaboravio Mihiza, a deo tog zasluženog nezaborava jeste obnova Mihizove rodne kuće, ovde u Irigu, koju pomaže Pokrajinska vlada“, rekao je Milićević.

Fond „Borislav Mihajlović Mihiz“osnovan je u Srpskoj čitaonici u Irigu 2005. godine, sa ciljem da se ustanovi godišnja Nagrada za dramasko stvaralaštvo, koja nosi ime našeg velikog dramskog pisca, dramaturga i književnog kritičara.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.