Migranti u Srbiji u 21. veku

VIDEO K9: Naučni skup o Migrantima u Evropi u 21. veku održan je u u Ogranku Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu. Akademici i stručna javnost govorili su o izazovima, predrasudama i političkim verovanjima koja nosi najveći talas migracija sa Istoka na Zapad preko naše zemlje.

0
576

Suočavanje sa ozbiljnim ekonomskim i demografskom pitanjima kao posledicom migracija nameću i neka pitanja iz oblasti ljudskih i manjinskih prava koja su postavljena u novi kontekst.

I vrednosti, kao što su integracije zadržali su značaj, ali se javljaju dileme u pogledu njihove sadržine, rečeno je na konferenciji u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

“Tako da ćemo imati sigurno izuzetnu priliku, ne da rešavamo sve probleme, ali da se indukuju određeni problemi, odnosno da se ukaže na značaj demografski, socijalni i drugo što zavisi od ovih migracija”, rekao je Stevan Pilipović, predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu.

Migrantska kriza pogađa i Srbiju, ne samo Evropu, stoga država ne može, a da aktivno ne učestvuje u ovakvim skupovima, istakli su na skupu predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje.

“Da se pridružimo problemima ljudi koji ostavljaju svoje domove, odlaze u neizvesnost, siromaštvo možda i glad. Ne možemo mi tu rešiti probleme, ali da se priča o tim problemima koje donose promene, a koje su praćene sa migrantima”, navela je prof. Dušica Rakić, zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje.

Rakićeva kaže da se na putu migranata iz njihovih domova do neizvesnog budućeg života svi suočavaju i sa problemima trgovine ljudima, švercom i drugim problemima o kojima takođe treba razgovarati, sprečavati te pojave i nalaziti rešenja za ljude koje je zadesila nesreća.

“To je jedan od najintenzivnijih i nabolnijih problema u 21. veku. Ovo nije prva i jedina konferencija posvećena tom pitanju. Ima dosta konferencija u Evropi, ali je Srpska akademija nauka smatrala da bi bilo prirodno da Akademija da doprinos u razmišljanju o ovom problemu. Jer ovaj talas migranata su izavali mnogo više strasti i predrasuda nego razum”, istakao je akademik Tibor Varadi, predsednik organizacionog odbora Konferencije o migrantima.

Vradi smatra da su o migrantima više uvreženi obrasci mišljenja i šabloni, nego što se zaista sa tim problemom bilo ko suočava i razmišlja o tome kako njihov problem smestiti u ljudska i sva druga prava.

Nakon konferencije biće objavljeni rezulati, tako da će biti omogućeno čitavoj javnosti da se upozna sa aktivnostima ovog naučnog i stručnog skupa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.