Migranti – odgovor institucija

VIDEO K9: Prilikom rešavanja problema migranata i migrantske krize u našoj zemlji, ključna je uloga nadležnih institucija i njihov rad po tom pitanju, smatra Pokrajinski ombudsman. Pri tom se, kako je istakao, posebna pažnja mora posvetiti zaštiti prava dece iz migrantskih porodica.

436

U Srbiji, je od početka 2016. godine, u boravilo oko 100.000 izbeglica. Migracijskim pravom i zaštitom ljudi koji su iz različitih razloga i različitih oblika nesigurnosti morali da napuste svoje domove, pokrajinski zaštitnik građana je, kako je naveo, počeo da se bavi još prošle godine.

“Prošle godine smo sa tim započeli, a ove godine planiramo jedan skup koji bi se zvao ,,Mingrantska kriza – odgovor institucija”. Drugim rečima, hoćemo da sagledamo u potpunosti kako odgovaraju institucije na složeni zadatak – kako pomoći ljudima, znači porodicama, a ne smo pojedincima, deci na prvom mestu, ženama, svim onima koji su osetljivi, znači invalidima”, naveo je dr Zoran Pavlović, Pokrajinski ombudsman.

Prema njegovim rečima, ne radi se samo o ljudima iz ratom zahvaćenih područja, već svima koji su i iz nekih drugih razloga napustili svoja ognjišta. Neophodno je, smatra Pavlović, realno sagledati na koji način reaguju ustanove koje su za to nadležne, a to, prema njegovom mišljenu, nisu samo Crveni krst i Komesarijat za izbeglice, već i prihvatni centri, domovi zdravlja, školske predškolske ustanove i čitava lepeza drugih učesnika.

“Mi smo ove godine u okviru naših redovnih aktivnosti posetili prihvatne Centre koji se nalaze blizu Šida, blizu Sombora. Nastavićemo sa tim, da bismo sredinom oktobra meseca na jednom okruglom stolu, sa profesionalcima i stučnjacima iz ove oblasti videli šta je to dobro, a šta bi trebalo dalje da se unapredi. Smatram, kao i kod drugih populacija, da ne treba da bude samo jedan dan koji je posvećen njima, nego da to treba da bude 366 dana u godini”, kazao je Pavlović.

Više od 95.000 dece ove godine traži azil u EU i mnoga od njih na svom putu su izložena nehumanim uslovima. U skladu sa Konvencijom o pravima deteta, smatra Pavlović, zaštita dece i njihovih prava moraju biti prioritet.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.