Migranti i narodne patrole

VIDEO K9: Govoreći o merama koje država Srbija preduzima u vezi sa rešavanjem statusa migranata, Damnjan Knežević, osnivač takozvanih narodnih patrola, naglasio je da manji problem predstavljaju migranti koji su stacionirani u centrima do napuštanja teritorije Srbije, a da su problematična ona lica koja nemaju zvanične dokumente već takozvane ID (aj di) kartice i slobodno se kreću gradovima i selima.

0
262

Migrantsko pitanje ostaje i dalje nerešeno kako na nivou Evropske unije tako i za zemlje koje se sa njom graniče.

U Srbiji je registrovano zvanično nekoliko hiljada migranata koji su stacionirani u specijalnim kampovima, ali većina njih želi da ode u i trajno se naseli u  zemljama EU.

Upitali smo Damnjana Kneževića osnivača narodnih patrola da li vlast u Srbiji primenjuje adekvatne mere u odnosu na migrantsko pitanje.

“Smatramo da su ugroženi mnogi naši elementarni životni uslovi u celoj ovoj priči oko migrantske krize, takođe smatramo da je prekršen i Ustav i zakoni Republike Srbije. Istina je da migranata ima najviše u tim migrantskim centrima, koji su u tranzitu, ali je veći problem sa migrantima koje niko ne prati, prosto, oni su po našim gradovima i selima, imaju te ne ID kartice, a ne lične karte i mi ne znamo koga smo uopšte pustili u zemlju i naši građani imaju probleme, a vlast ništa ne radi po tom pitanju”, rekao je Damnjan Knežević, osnivač narodnih patrola.

U evropskim zemljama poput Finske, Nemačke i Slovenije, desničarske organizacije formirale su takozvane narodne patrole sa zadatkom da prate kretanje migranata.

U Srbiji su ovakve patrole počele sa delovanjem u februaru, presrećući grupe migranata i upućujući ih na njihove kampove.

Vođe desničarskih grupa u Srbiji ove patrole opisuju kao nenasilne i sa ciljem da zaštite građane Srbije, ali su se od učesnika patrola mogle čuti i pretnje upućene migrantima.

Predsednik Srbije osudio je ovakva delovanja desničarskih organizacija u Srbiji, a deo opozicije je zahtevao da tužilaštvo procesuira osobe koje su pretile.

Prilog preuzet sa KTV Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.