Mesto svih dešavanja – novosadska kafana

VIDEO K9: Novi Sad nekada je bio čuven po bogatom kafanskom životu. Sva gradska dešavanja, odvijala su se u nekoliko čuvenih kafana, a gosti su bili podeljeni po staležu, političkoj opredeljenosti ili poslu kojim se bave.

3308

U novosadskim kafanama nastala se neka čuvena književna dela, donete neke od najbitnijih političkih odluka, ali i popijena prva kafa i odigrana prva partija bilijara. Šta se sve to odvijalo po novosadskim kafanama pre više od jednog veka, pogledajte u narednih nekoliko minuta.

 Krajem 19. i pocetkom 20. veka, kafane su bile mondenska mesta. U njima su se okupljali svi viđeniji stanovnici grada i donosile čak i odluke koje predstave će se igrati u snp-u ili sta će matica izdavati. U jednoj kafani u našem gradu jos uvek postoji autentična soba čuvenog profesora novosadske gimnazije Vase Pušibrka, koji je svaki dan svraćao na pivo i kifle. Isidor Bajić je u kafani komponovao neka od svojih najznačajnijjih dela. Postoji priča da su se u kafani Novosađani okupljali kako bi gledali Lazu Kostića kao jede.

 Kafana Kamila na uglu Miletićeve i Subotićeve ulice bila je kultno mesto, posebno od 1861. kada su se svi značajniji srpski intelektualci vratili u Novi Sad. Kafana Kamila je bila čuvena po kafanskom stolu gde su se okupljali svi viđeniji književnici i pisci Novog Sada. 

 Koliko god danas to bilo nepojmljivo, tada je svaka kafana imala svoje goste. Znalo se koja politička stranka ide u koju kafanu. Tri krune koja je bila na uglu Kisačke i Temerinske bila je rezervisana za stanovnike Salajke i Podbare. U kafani Zeleni venac, koja se nalazila na Trgu slobode postavljen je prvi bilijar u gradu, dok je u kafani Elita u AdamoviĆevoj palati skuvana je prva kafa u Novom Sadu. Između dva svetska rata bili su čuveni novosadski balovi.

 Pored svih kulturnih spomenika koje Novi Sad ima, kafane su sa kraja 19 i pocetkom 20. veka pored SNP-a i Matice srpske bile kultno mesto za novosadsku književnost i kulturu. U kafanama su donosene bitne političke odluke, sklapani poslovi, pisana velika dela. Najveseliji dani za noćni provod bili su subota, nedelja i prvi u mesecu kada su stizale plate. Najbučnije je bilo uz tamburaše, dok su se mirnije večeri odvijale nemačkim gostionicama uz gitaru. U to vreme žene su u kafane ulazile samo preko dana i to u bašti, finije kafane ili hotele najkasnije do deset sati uveče.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.