Mesne zajednice pravo građana

VIDEO K9: Grupa za konceptualnu politiku i Inicijativa za lokalnu samoupravu iz Novog Sada predstavile su novi, deveti broj biltena „Stanar“. Ovbom prilikom su i javno uputili poziv građanima Novog Sada da se kandiduju i međusobno biraju na nepartijskim izborima za mesne zajednice koji će biti održani sledeće godine.

0
42

Predstavljajući deveti broj biltena Stanar, članovi Grupe za konceptualnu politiku i Inicijative za lokalnu samoupravu iz Novog Sada ukazali su na tendenciju poništavanja značaja mesnih zajednica, koje, prema njihovim rečima, danas služe partijama, a ne građanima.

Zloupotrebi i potpunoj disfunkcionalnosti institucija mesne samouprave, kako ističu ova udruženja građana, pokušavaju da se suprotstave i kroz ovo autentično glasilo građanskog aktivizma.

Deveti po redu „Stanar“ štampan je u 10.000 primeraka koji će se naći u sandučićima sugrađana, najviše u okviru onih mesnih zajednica koje su, kako kažu, najzatvorenije za sugrađane, a koje su zastupljene i obrađene u ovom broju biltena.

Građani moraju da imaju veru i optimizam da mogu da budu aktivan i važan činilac u društvu, odnosno da mogu i imaju pravo da ravnopravno komuniciraju sa institucijama, navela je Dragana Arsić, predstavnica Pokreta „Odbarnimo šume Fruške Gore“. Arsićeva je i sama primer građanske aktivstiknje čija borba za javno dobro polako dobija epilog.

Na leto 2021. godine izbori će biti održani u 38 mesnih zajednica, od ukupno 47 postojećih u Novom Sadu.

Mesne zajednice postoje decenijama, imaju pozitivnu istoriju i tradiciju, a poslednjih godina su potpuno degradirane i zatvorene za svaku građansku inicijativu, smatraju u Grupi za konceptualnu politiku i Inicijativi za lokalnu samoupravu iz Novog Sada koje već osam godina upozoravaju na taj problem i bore se, kako ističu, da građanima bude vraćeno pravo da kroz mesnu zajednicu učestvuju u upravljanju javnim interesima u svojim lokalnim zajednicama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.