Mesec zaštite pčela. U pčelarstvo u Vojvodini za dve godine uloženo 90 miliona dinara

VIDEO K9: Pčelari, poljoprivrednici i stručnjaci u oblasti zaštite životne sredine razgovarali su juče u Novom Sadu o zaštiti pčela na okruglom stolu koji je održan pod sloganom "Čuvanjem pčela čuvamo sebe".

0
624

U toku je kampanja “Mesec zaštite pčela” u kojoj će svi koji se bave pčelarstvom, poljoprivredom ili zaštitom životne sredine moći da se uključe u javno-privatni dijalog i predstave javnosti svoje primedbe i probleme u ovoj oblasti, kao i da ponude rešenja.

Među problemima o kojim aje najviše razgovarano na okruglom stolu u Novom Sadu je trovanje pčela u Srbiji i njegovo sprečavanje. Ovih dana su, kažu u Savezu pčelarskih organizacija Srbije pčelari suočeni sa čestim uginućem pčela, naročito na takozvanim selećim pčelinjacima.

“Danas imamo drugi okrugli sto na kome ćemo govoriti naravno o problemima koje imamo po pitanju trovanja pčela u Srbiji. To je veliki problem, imamo problema već godinama u nazad, oni se multiplikuju kako vreme prolazi, umesto da se smanjuju. Naravno, u poslednje vreme uspostavili smo bolju saradnju sa nadležnim državnim organima, pre svega Fitosanitarnom inspekcijom veterinarskom inspekcijom i drugim nadležnim organima. Napretka ima, međutim ono što je najteže menjati je svest i pčelara i poljoprivrednika, da moramo svi da poštujemo sve zakone i propise kako ne bismo imali ovakvu tragediju koju danas imamo”, istakao je Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Istraživanja pokazuju da broj košnica širom Srbije raste, ali to je, prema njegovim rečima, isključivo zasluga samih pčelara, koji svakodnevno brinu o svojim košnicama.

“Ministarstvo poljoprivrede dogovara saradnju sa Udruženjem pčelara o zajedničkom nastupu u smislu nepravilne upotrebe pesticida i sprečavanje trovanja pčela, ta već zajednička saradnja traje zadnjih pet šest godina i svake godine imamo sve manje i manje situacija gde imamo trovanje pčela i uginuće pčela”, rekao je Nenad Milojević, šef Fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Pčelarstvo i na teritoriji Vojvodine beleži značajnu tendenciju rasta, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u protekle dve i po godine, izdvojio je pet puta više novca za podršku daljem razvoju pčelarstva u odnosu na prethodni period.

“Mi smo u pčelarstvo uložili, zajedno sa pčelarima iz Vojvodine, oko 90 miliona dinara ili potpisali smo blizu 300 ugovora, dakle na taj način doprinosimo unapređenju i razvoju pčelarstva sa jedne strane, jer izvoz meda beleži značajnu tendenciju rasta i ostvaruju se značajne devizni priliv. U prošloj godini, prema podacima, oko 12,5 miliona dolara je izvezeno meda, pre svega u zemlje Evropske unije i u ovom delu, što se tiče zaštite pčela, mi želimo da pomognemo u saradnji između poljoprivrednika i pčelara”, kazao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Radojević je za nekoliko dana najavio nove konkurse u ovoj oblasti i pozvao pčelare da konkurišu za sredsta koja su im namenjena.

Kampanja “Mesec zaštite pčela” deo je četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj, a sprovodi je NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.