Mesec frankofonije u Galeriji Matice srpske

VIDEO K9: Galerija Matice srpske u saradnji sa Francuskim institutom u Novom Sadu i ove godine će se, tokom Meseca frankofonije, kroz različite programe potruditi da prikaže neraskidive veze francuske i srpske kulture i umetnosti.

0
36

Tokom skoro decenije, Galerija Matica srpske mesec mart posvećuje Francuskoj, odnosno obeležavanju Meseca frankofonije, kada kroz različite programe ukazuje na veze i uticaje francuske i srpske kulture.

Ovog marta imaćemo priliku da se upoznamo sa društveno-umetničkim prilikama u Francuskoj krajem XIX i na početku XX veka, sa likovnom i muzičkom umetnošću toga doba, kao i sa značajem koji su Pariz i Francuska imali za srpske umetnike i razvoj srpskog slikarstva.

U petak, 5. marta, Nikola Ivanović, kustos Galerije Matice srpske, održaće predavanje o Tuluzu Lotreku i uopšte o Parizu toga doba, o tome kako je francuski kulturni i društveni život uticao na kreiranje slike, o tome šta je Pariz i šta je kultura i moda tog vremena.

Ona je podsetila da je čitava genaracija umetnika prve polovine XX veka u Pariz gledala kao u centar umetničkog sveta, pa su se neki od srpskih umetnika školavali u Parizu, neki otišli samo na putavonje, a neki i duže zadržali u gradu svetlosti.

Najpoznatija dela domaćih umetnika koja su inspirisana Francuskom, a izložena su u Galeriji Matice srpske jesu Mornar na molu – Save Šumanovića, Kafana u Parizu – Bogdana Šuputa, Krovovi Pariza – Peđe Milosavljevića, kao i dela Ljubice Cuce Sokić na kojima je predstavljen Pariz

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.