Mesec dana nakon izbora u Srbiji

Ni mesec dana nakon održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji 3. aprila, nije jasno kada bi moglo doći do konstituisanja Narodne skupštine jer je rok za to, nakon skorašnjih izmena Zakona o narodnim poslanicima, postao relativan.

0
51

Zbog ponovljenih izbora na pojedinim mestima u Srbiji, javnosti još uvek nisu poznati konačni rezultati aprilskih parlamentarnih izbora zbog poštovanja rokova za ulaganje žalbi izbornih lista na koje imaju pravo i odgovora na te žalbe.

Odluke instanci koje odlučuju o prigovorima lista koje su učestvovale na izborima, zavise od objavljivanja na njihovim veb sajtovima, koji nisu vremenski precizno definisani skorašnjim izmenama Zakona o narodnim poslanicima. Gradska izborna komisija Novog Sada je relativno brzo nakon 3. aprila objavila rezultate glasanja za predsedničke izbore prema kojima je za Aleksandra Vučića biralo blizu polovine Novosađana koji su tog dana izašli na birališta, 49,38 odsto ili nešto više od 102.800 građana. Dvadeset dana nakon izbora GIK je objavio i Zbirni izveštaj o rezultatima glasanja za parlamentarne izbore, prema kojima je 3. aprila, na 207 glasačkih mesta u Novom Sadu, od ukupno 331.602 upisanih birača, za Skupštinu Srbije glasalo njih 207.225 ili 62,5 odsto. Najviše glasova je osvojila lista SNS-a, skoro 36,9 odsto, a drugi su Ujedinjeni za pobedu Srbije – Marinika Tepić sa 20,2 odsto glasova Novosađana. U Narodnoj stranci kometarišu da je sa ovakvim skorom SNS i politika koju sprovodi zapravo izgubila podrušku birača, što će se odraziti, kako kažu, već na narednim lokalnim izborima.

Ispod cenzusa od tri odsto u Novom Sadu su ostali Suverenisti, Zavetnici, Dveri, Ajmo ljudi, kao i Srpska radikalna stranka koja razlog tome vidi u statističkim posledicama velike izlaznosti birača.

Na aprilskim izborima u Novom Sadu treća po broju glasova za Narodnu skupštinu je bila lista socijalista sa 8,5 odsto, a četvrta koalicija Moramo sa 7,1 odsto glasova, koja je za stotinak glasova pretekla koaliciju Nada koja je imala 7 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.