Mesec borbe protiv melanoma

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma i ove godine obeležiće Mesec borbe protiv melanoma, tribinama u nekoliko gradova u Srbiji, kao i u pojedinim gradovima u regionu sa ciljem podizanja svesti u javnosti o neophodnosti redovnih preventivnih pregleda.

0
15

Na tribinama Udruženje će predstaviti knjigu koju su pisali pacijenti „ Od mladeža do melanoma“ u okviru koje su predstavljene priče i iskustva pacijenata u vezi sa melanomom.

Savo Pilipović predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, istakao je da postoji svest medju gradjanima da je potrebno da se redovno pregledaju, ali i dalje to nije na zadovoljavajućem nivou.

Pilipović je istakao da je mnogo toga je urađeno kada je lečenje u pitanju, zahvaljujući Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Srbije ali i dalje veliki broj pacijenata umire jer nemaju kompletnu terapiju.

Nedostaju: kombinovana imuno terapija za metastatsku bolest, adjuvantna terapija za drugi B i drugi C stadijum i terapija za uvealni melanom. To je standard svuda u svetu i neophodno je pacijentima u Srbiji.

On je naglasio da je Udruženje formiralo radnu grupu sa Ministarstvom zdravlja i Udruženjem dermatovenerologa Srbije, sa ciljem da se napravi ozbiljan inspekcijski nadzor solarijuma, da bi se utvrdilo da li se poštuju zabrane za mladje od 18 godina, da li se redovno menjaju lampe i slično. Ova radna grupa ima za cilj i da edukuje i motiviše lekare opšte prakse, da pregledaju rizične grupe pacijenata i da ih upute dermatolozima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.