MERKELOVA KRIVI ŠREDERA ZA ULAZAK GRČKE U EVROZONU

519

Nemačka kancelarka Angela Merkel okrivila je svog prethodnika iz Socijaldemokratske stranke, Gerharda Šredera, za dužničku krizu u evrozoni, navodeći da nikada nije trebalo da pusti Grčku u evropsku monetarnu uniju.

Merkelova je navela da se dužnička kriza, koja je izbila u Grčkoj krajem 2009, “kuvala” dosta godina unazad, sve od osnivanja evrozone, prenosi agencija Blumberg.

 – Grčkoj nije trebalo dozvoliti da uđe u evrozonu 2001. Kancelar Šreder je prihvatio Grčku i oslabio Pakt stabilnosti, a obe te odluke su bile suštinski loše i predstavljaju jednu od polaznih tačaka za naše trenutne probleme – rekla je kancelarka.

Nemački ministar finansija, Volfgang Šojble, prošle nedelje je rekao da će Grčkoj biti potrebna dodatna pomoć, čiji se iznos procenjuje na oko 11 milijardi evra.

Merkelova, koja je u više navrata izrazila podršku grčkom premijeru Antonisu Samarasu i rekla da želi da Grčka ostane u evrozoni, istakla je značaj Evrope za Nemačku kao izvoznika, dodajući da je EU zaslužna za 60 godina mira u zemljama članicama, prenosi Blic.

– To je pravo blago i u to ne treba sumnjati. Zbog toga je evro više od valute i iz tog razloga smo pokazali solidarnost, ali solidarnost uvek dolazi uz odgovornost u sprovodjenju reformi u zemljama prema kojima smo solidarni – rekla je kancelarka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.