Merenjem polena protiv alergije

VIDEO K9: U Novom Sadu se nalazi najsavremeniji uređaj za merenje koncentracije alergena polena u vazduhu, čiji su podaci u svakom trenutku dostupni putem internet stranice.

181

Na krovu Pridrodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu nalazi se uređaj vredan 150 hiljada evra čija je uloga da meri količinu alergena polena u vazduhu.

Reč je o projektu koji je finansiran preko IPA programa u oviru prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske.

“Došli smo u posed uređaja koji omogućava merenja informacije, dostupnost informacija u realnom vremenu. Klasični sistem podrazumeva uzimanje uzoraka tokom nekog perioda, analizu tih uzoraka u laboratoriji što dovodi do zakašnjenja sa dostavljanjem informacija korisnicima. Sa ovim sistemom praktično laserom se čestice koje dospevaju u uređaj osvetljavaju i stvara se signal čija analiza omogućava dostupnost informacija praktično u realnom vremenu što će reći sada znamo čemu smo izloženi u vazduhu”, pojasnio je Branko Šikoparija, istraživač Biosense instituta.

Prema njegovim rečima, isti ovakav uređaj nalazi se i u Osijeku, te da postoje svega četiri ovakva sistema u Evropi.

Uređaj je prošle godine testiran i pokazao se veoma uspešnim, a o njegovom značaju, istakao je Šikoparija, ne treba mnogo govoriti, jer je jedinstven i pomaže običnom građaninu u svakom trenutku.

“Svaku česticu osvetljava laserom, nakon tog osvetljenja meri se florescenca čestica čijom analizom se dobija informacija o vrsti čestice koja je ušla u uređaj, ta informacija je preko projekta dostupna korisnicima online, napravljena je jedna internet stranica na kojoj korisnici mogu da dođu do informacija o izloženosti koncentracijama polena i što je još važnije pošto svi koristimo mobilne telefone postoje android ios mobilna aplikacija preko koje korisnici mogu da dođu do informacija o količini polena kojoj su izloženi u datom momentu”, rekao je Šikoparija.

Nesumnjivo da će ovaj uređaj zajedno sa lakom dostupnošću podacima, olakšati građanima period dolaska proleća, kada se budi vegetacija biljaka alergena, olakšati disanje podložnima na ove vrste alergije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.