Mere za ostanak stručnjaka u zemlji

VIDEO K9: Sa 120 miliona dinara pokrajina će, kroz subvencionisanje zapošljavanja deficitarnih profesija, pokušati da zaustavi iseljavanje visokoobrazovanih profesionalaca iz naše zemlje.

270

Subvencije u iznosu od 120 miliona dinara Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, mere su izazvane dramatičnim trendom iseljavanja visokoobazovanih, pre svega, mladih ljudi iz kategorije deficitarnih profesija.

Kroz ovaj projekat, kako je navedeno, bespovratno se daje iznos od 930.000 dinara za svakog novozaposlenog lekara, stomatolaga, medicinsku sestru ili inženjera. Poslodavac je pri tom u obavezi da sa ovim licima zasnuje radni odnos od najmanje tri godine i da im u tom periodu isplaćuje najmanje prosečnu zaradu ostvarenu u privredi APVojvodine u 2017. godini.

Tradicionalne forme subvencija velikim kompanijama za upošljavanje na uglavnom niskokvalifikovanim i neadekvatno plaćenim poslovima nisu dovoljni razvojni agregati, pa alokacija budžetskih sredstava mora ići u pravcu podsticaja za zapošljavanje medicinskih stručnjaka i inženjera, preduzetnika, kao i u pravcu favorizovanja ženskog i socijalnog preduzetništva, mladih i ugroženih društvenih kategorija, stav je ovog sekretarijata.

Finansijska sredstva za novo zapošljavanje iznose 59,6 miliona dinara, odnosno 32,7 miliona za viokoobrazovana i deficitarna zanimanja.

Kroz javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje, sredstvima od 45,4 miliona dinara, podstičemo razvoj preduzetništva, bilo kroz osnivanje radnji, ili privrednog društva. Predviđen podsticaj nezaposlenom licu sa održivom biznis idejom, iznosi 250.000, dok je za samozapošljavanje žena i osoba sa invaliditetom subvencija u visini 300.000 dinara.

Subvencije za sve ostale kategorije lica i zanimanja opredeljene su iznosu od 22,4 miliona dinara. Ističemo da se iznos od 173.000 dinara po zaposenom licu dodeljuje za subvencionisanje poreza i doprinosa obračunatih na minimalnu zaradu na godišnjem nivou, čime fiskalno rasterećejumo poslodavce, uz istovremenu poruku zakonodavcima da su niži porezi jedan od uslova razvoja privrede.

Naposletku, sa 15 miliona dinara Sekretarijat finansira sprovođenje javnih radova sa ciljem da se radno angažuju nezaposleni i nezaposleni u stanju socijalne potrebe, te na određeni period ostvare platu i putne troškove kroz rad na uređenju ekološkog, urbanističkog i administrativnog ambijenta.

Ukoliko država, putem Razvojne agencije Srbije usmeri podsticaje i u zapošljavanje medicinskog osoblja i inženjera različitih profila, kao i u IT sektor, smatraju u Pokrajinskom sekretarijatu za za privredu, postavljeni strateški ekonomski, socijalni i demografski ciljevi biće brže i potpunije ostvareni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.