Mere grada u vanrednom stanju

VIDEO K9: Mere Gradskog štaba za vanredne situacije koje treba da doprinesu sprečavanju i suzbijanju epidemije Kovid-19 na teritoriji Grada Novog Sada predstavio je danas novinarima gradonačelnik Miloš Vučević. Takođe, on se osvrnuo i na dosadašnje aktivnosti koje je Grad preduzeo u cilju informisanja i zaštite stanovništva.

0
34

Mere Gradskog štaba za vanredne situacije doneo je čitav niz odluka o funkcionisanju javnog života na teritoriji Grada Novog Sada.

Jedna od njih je odluka o zatvaranju svih privatnih i državnih vrtića u gradu i naredba PU „Radosno detinjstvo“ da krene u permanentno održavanje i dezinfekciju njihovih objekata.

Doneta je i odluka o zatvaranjuj svih dnevnih centara i klubova za odrasla i stara lica, redukovan javni prevoz tako da autobusi JGSP voze po režimu vožnje za subotu, s tim što su ukinute noćne linije, a svi autobusi će biti tretirani dezinfekcionim sredstvima i vozači će imati maske i rukavice. Iste mere zaštite odnose se i na taksi prevoznike.

“Doneli smo odluku o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih objekata u Novom Sadu, tako da je od danas definisano njihovo radno vreme od 8 do 20 časova sa ograničenim prisustvom od najviše pedeset osoba u zatvorenom prostoru, a moguće je da će uslediti i novi parametri za definisanje brojnosti građana, a doneta je i obaveza da ugostiteljski objekti moraju da obezbede sve neophodne sanitarne uslove za rad, odnosno svi zaposleni moraju da imaju opremu da bi mogli da rade.”, napomenuo je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Obustavljen je rad i u svim sportskim objektima i salama. Donet je nalog da JKP „Čistoća“, „Gradsko zelenilo“, „Put“ i „Stan“ pojačaju rad na terenu kako bi intenzivirali održavanje javne higijene i održali komunalni red. Doneta je i odluka o zatvaranju svih šalter sala koje su pod ingerencijom Grada.

“I želim da obavestim javnost i građane da će svoje obaveze moći da izmire po povratku u normalno funkcionisanje bez obračuna zatezne kamate, kao npr. obaveze u JKP “Informatika“ i Gradskoj poreskoj upravi i sve ono što pripada Gradu, kako bi smanjili mogućnost da tu dođe do epidemije”, dodao je Vučević.

Gradonačelnik je posebno apelovao na najstarije Novosađane da razumeju ove odluke i da budu u svojim kućama i stanovima, te istakao da u borbi protiv širenja epidemije svi trebaju da deluju sistemski i da poštuju odluke države i grada.

Na inicijativu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića oformljen je kol centar u kojem dežuraju lekari, a koji je na raspolaganju građanima da postave pitanja u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem. Brojevi telefona putem kojih od prošle subote Novosađani mogu da se informišu su: 021/480 7721 i 021/ 480 7722. Nadležni zdravstveni radnici će pozive primati svakog radnog dana od 8 časova do 22 časa, dok će subotom telefonske linije biti aktivne od 8 do 15 časova. Takođe, oformljen je i drugi, volonterski kol-centar, a broj telefona za starije Novosađane kojima je potrebna pomoć za dostavu osnovnih životnih namirnica je 021/48 71 700 od 8 do 22 časa.

Dosledno poštovanje mera vanrednog stanja sprovode i pripadnici Policijske uprave u Novom Sadu koji su danas uhapsili su B. S. (35), zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo izazivanje panike i nereda. Sumnja se da je on u svom preduzeću, nakon svađe s kolegom, neistinito izjavio da je bio u društvu sa osobama, zaraženim korona virusom, što je izazvalo strah i paniku među zaposlenima. Njemu je je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.