Međunarodni dan vozača obeležen u Novom Sadu

VIDEO K9: Međunarodni dan vozača, 15. januar, obeležavaju vozači i automehaničari. Počeo je da se obeležava 1960. godine, kada je Josip Broz Tito postao počasni član Saveza vozača Jugoslavije. Nakon raspada Jugoslavije samo su krajevi bivše SFRJ zadržali tradiciju proslave ovog dana, dok je u Novom Sadu ovaj 15. januar obeležio Savez vozača Vojvodine.

0
865

Nekada se 15. januar, kao Međunarodni dan vozača, praznovao na nacionalnom noviu, dok je danas u nekim krajevima i zaboravljen.

“1960. godine kada je tadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito zvanično postao član Saveza vozača Jugoslavije. Na sledećoj sednici predsedništva Saveza vozača Jugoslavije dogovoreno je da 15. januar bude ujedno i Dan vozača. Danas ima međunarodni karakter jer ga slave i republike bivše SFRJ. Obeležava se tako što se prave defilei, prave se tribine, radionice i različite aktivnosti koje pričaju o prošlosti, koje pričaju o tome gde se danas nalazi saobraćaj, odnosno vozači kao kategorija”, rekao je Marko Topo, predsednik Saveza vozača Vojvodine.

Savez vozača Vojvodine je još uvek u razvojnoj fazi, ali su ipak obeležili svoj dan.

“Proslavili smo ga radno, jednim saopštenjem, jednim pozdravom za sve vozače u Vojvodini i Srbiji sa porukom da su solidarnost, drugarstvo na putu i bezbednost najvažniji elementi i osnovni stub organizacije i razvoja Saveza vozača. Naše kolege u JGSP-u su napravile tradicionalnu proslavu kojoj smo takođe bili prisutni”, naveo je Topo.

On je istakao da je važna je konstantna edukacija, podizanje nivoa svesti vozača, kao i solidarnost među njima. Svakako su tribine i edukacija jedan od predstojećih aktivnosti ovog Saveza, najavio je Topo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.