Međunarodni dan starijih

VIDEO K9: Ombudsman je povodom Međunarodnog dana starijih osoba, ponovo apelovao na nadležne državne organe da uspostave efikasniji sistem socijalne zaštite usklađen sa potrebama starijih osoba u Srbiji.

20

Država treba da uspostavi efikasniji sistem socijalne zaštite usklađen sa potrebama starijih osoba u Srbiji, da obezbedi finansijski održive usluge i posebne servise podrške i preduzme neophodne mere i aktivnosti kako bi starijim osobama i u regularnim i u vanrednim okolnostima bila obezbeđena adekvatna zdravstvena zaštita, apelovao je Zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba.

Starije osobe u Srbiji, prema njegovim rečima, danas se najviše suočavaju sa siromaštvom, bolestima, diskriminacijom i nasiljem, a poseban problema predstavlja nedostatak posebnih usluga.

Ovi problemi, navodi ombudsman, bili su najvidljiviji tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije Kovid-19 kada su zbog mera ograničenja kretanja najviše teškoća imale starije osobe sa mentalnim i fizičkim invaliditetom.

Ključne mere koje bi trebalo preduzeti za zaštitu starijih osoba u vanrednim situacijama, smatra Pašalić, jesu veći iznosi socijalnih davanja, unapređivanje kvaliteta usluga zdravstvene i socijalne zaštite, mogućnost alternativnog smeštaja starijih osoba kojima je potrebno urgentno zbrinjavanje, pružanje usluga podrške i onim osobama koje nisu u sistemu socijalne zaštite te zapošljavanje većeg broja stručnih radnika u centrima za socijalni rad i ustanovama socijalne zaštite.

Međunarodni dan starijih osoba obeležava se u skladu sa Rezolucijom koju je Generalna Skupština UN proglasila 1990. godine sa ciljem da naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima starijih osoba.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.