Međunarodni dan slepih i slabovidih

VIDEO K9: Brojnim manifestacijama upriličenim na više lokacija, u našem gradu je obeležen Svetski dan slepih i slabovidih. Prigodan program organizovala je i Gradska organizacija slepih i slabovidih Novi Sad.

0
269

Posladnjih godina Novi Sad je dosta toga učinio na pobpoljšanju položaja slepih i slabovidih sugrađana, kažu u Gradskoj organizaciji slepih i slabovidih koja broji 550 članova.

“Možete videti i prilikom rekonstrukcija ulica da se rade taktilne staze, imamo velik broj semafora zvučnih i na tome se i dalje radi i mnogo toga se poslednjih godina pokrenulo”, naveo je Goran Vuković, predsednik Gradske organizacije slepih i slabovidih Novog Sada.

Grad brine i o zaposlenih u ovom udruženju, a brine i o izdavanju časopisa, kao i knjiga slepih autora. Izgrađen je i veliki broj taktilnih staza, ali prostora za poboljšanje uvek ima, poput, kako ističu u udruženju, ugradnje govornih aparata u gradske autobuse.

“Voleo bih da autobusi budu malo bolje obeleženi, stojim na stanici pa ne vidim koji je broj, kada se budu radile nove nabavke autobusa da se razmišlja, ako bi mogao da se nabave autobusi sa govornim aparatom ili kako da ga nazovemo koji bi vam najavio sledeću stanicu pa se možete na vreme pripremiti”, rekao je Vuković.

Povodom Dana slepih i slabovidih Gradska organizacija slepih delila je građanima flajere kako bi skrenuli pažnju na svoje aktivnosti, ali i na to kako da sugrađani pomognu slepim i slabovidim osobama.

“Drugi flajer na kom je propisano kako je to najbolje prići slepoj osobi i pomoći joj, da li na semaforu ili negde drugde u svakodnevnom životu. Ponukalo nas je da to uradimo zato što postoji velik broj ljudi u našem gradu koji žele da nam pomognu, ali ne znaju na koji način ili krenu da tako kažem pogrešno”, kazao je Vuković.

Udruženje je, povodom Dana slepih, za svoje članove, ali i druge zainteresovane sugrađane, organizovalo druženje uz pikado, edukativnu radionicu za mlade i zabavu u večernjim časovima.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.