Međunarodni dan sestrinstva

VIDEO K9: Medicinske sestre danas obeležavaju svoj dan, ustanovljen u čast rođenja Florens Najtingejl, začetnice savremenog sestrinstva.

0
11

Međunarodni dan sestrinstva, 12. maj, obeležava se ove godine pod sloganom: „Sestrinstvo – glas da povede: vizija zdravstva budućnosti“. Ovaj datum ustanovljen je u čast rođenja Florens Najtingejl koja se smatra začetnicom savremenog sestrinstva.

U novosadskom Domu zdravlja 788 medicinskih sestara i tehničara čine preko 50% od ukupnog broja zaposlenih i koji su, zajedno sa lekarima i nemedicinskim osobljem, poneli teret epidemije korona virusa, navode u ovoj ustanovi. Medicinska sestra je ona koja zdravstvenu zaštitu pruža svima bez obzira na religiju, rasu, politička i seksualna opredeljenja, a pacijent joj je uvek na prvom mestu.

Florens Najtingejl je bila engleska bolničarka i medicinska sestra, sigurno najpoznatija u istoriji. Rođena je u Firenci 12. maja 1820. Bila je osnivačica sestrinstva, posebne discipline u okviru medicinske deontologije. Radila je kao negovateljica, organizatorka, istraživačica, reformatorka, spisateljica i učiteljica. Preminula je u Londonu 1910. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.