Međunarodni dan sestrinstva u KCV

VIDEO K9: Međunarodni dan sestrinstva, 12. maj, ove godine obeležen je u Kliničkom centru Vojvodine pod motom "Medicinske sestre Kliničkog centra – heroji kliničke prakse".

447

Međunarodni dan sestrinstva obeležava se 12. maja u znak sećanja na Florens Najtingel koja se izborila za unapređenje položaja medicinskih sestara i prava žena u toj profesiji. Ovaj datum nizom aktivnosti obeležavaju i zdravstvene ustanove širom Srbije.

“Mi smo veoma ponosni na naše medicinske sestre, tehničare, jer one ne samo kao deo tima već i svojim samostalnim radom doprinose adekvatnoj dijagnostici, lečenju, oporavku pacijenata, što u značajnoj meri itekako povećava nivo zdravstvene zaštite”, istakla je prof. dr Edita Stokić, v.d. direktorke KCV.

Najveći broj zaposlenog osoblja u Kliničkom centru Vojvodine, kako je rekla, čine medicinske sestre i tehničari koji svojim zalaganjem u različitim medicinskim oblastima čine stub svake zdravstvene institucije.

U Kliničkom centru trenutno je zaposleno 1.800 medicinskih sestara i tehničara različitih stručnih sprema.

“Ne može se zamisliti rad uopšte zbrinjavanje kako bolesnih i urgentnih stanja u Kliničkom centru i uopšte u svim zdravstvenim ustanovama bez učešća medicinske sestre, bez dobre i obrazovane sestre, bez znanja i brojnosti medicinskih sestara”, rekla je Nada Radovanov, glavna sestra KCV.

Posao medicinske sestre sa sobom nosi veliki broj izazova, svakodnevno suočavanje sa stresnim i teškim situacijama, ali i sa emotivnim i lepim trenucima sa pacijentima kojima je pomoć pružena, čine posao medicinskih sestara jednim od najhumanijim ali i najzahtevnijim poslom.

“Tu količinu sreće i emocije koju mi svakodnevno doživljavamo i delimo međusobno i sa pacijentima, to je jako teško opisati, to je nešto što samo može da se doživi i na jedan pravilan način da se međusobno podeli”, kazala je Jadranka Masleša, organizaciona sestra KCV.

 

“Mi cele zime imamo beskućnike koji spavaju u urgentnom centru, za koje nažalost ne možemo ništa da uradimo, jer nam je kapacitet prihvatilišta veoma mali, ostavimo ih da spavaju kod nas noću, po danu odu, pa se opet noću vrate”, navela je Dragana Nikolić iz Urgentnog centra.

Kao jedan od najzahtevnijih, ali i najcenjenijih profesija, posao medicinskih sestara igra centralnu ulogu u zdravstvenom sistemu, postavljajući brojne svakodnevne izazove na koje hrabro i uspešno odgovaraju medicinske sestre i tehničari.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.