Međunarodni dan parkova

VIDEO K9: Međunarodna izložba fotografija "Voda=život" u organizaciji Nacionalnog parka Fruška gora otvorena je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode povodom obeležavanja 24. maja, Evropskog dana parkova. Postavka broji 40 fotografija na kojima su životinje i biljke iz našeg okruženja, a žive u vodi ili pored vode.

0
797

Autori fotografija nisu profesionalni fotografi, nego amateri i ljudi koji vole prirodu. Svake godine, već trinaestu godinu za redom, na putem interneta raspisan konkurs, zainteresovani šalju fotografije Nacionalnom parku Fruška gora.

Ove godine prijavilo se oko 50 autora iz 20 zemalja koji su poslali 300 fotografija, od kojih je izloženo 40.

“Došli smo do toga da je produkcija dobrih fotografija izuzetno velika. Samo pre desetak godina teško je bilo naći dobru fotografiju za neku publikaciju, a sada je već problem odabrati od stotine hiljada i to ne negde u svetu, nego ovde kod nas”, rekao je dr Dragiša Savić, organizator izložbe NP Fruška gora.

Međunarodni dan parkova u Evropi se obeležava od 1999. godine, a kod nas od 2001.

“Svrha i cilj ovog 24. maja jeste da ukažemo na značaj zaštićenih prirodnih dobara i na značaj zelenih površina u našim gradovima u našem okruženju. Da pokažemo koliko su ti prostori vredni, da ukažemo na njihovo postojanje, da kažemo da je to dom brojnih retkih i ugroženih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta”, naveo je dr Oliver Fojkar iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. 

Obedska bara je još 1874. godine bila zaštićeno lovište Austrougraske monarhije, 1919. je zaštićena kao lovište Karađorđevića, a 1953. godine dobila je status zaštićenog prirodnog dobra, rekao je Fojkar koji navodi da je to dokaz da ni mi na našem prostoru ne zaostajemo puno za svetom, kada su u pitanju zaštićena prirodna dobra.

Izložba životinjskog i biljnog sveta nije takmičarskog karaktera i može se pogledati u Zavodu narednih mesec dana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.