Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 3. decembar biće obeležen danas nizom aktivnosti koje za cilj imaju da ukažu na neophodnost da se učini sve što može kako bi se one što više uključile u socijalni i ekonomski život Srbije.

727

Pomoćnik ministra za rad Vladimir Pešić ukazao je povodom obeležavanja tog dana da trenutni položaj osoba sa invaliditetom u Srbiji nije na zavidnom nivou, ali da se država trudi da unapredi i pomogne njihovo veće uključivanje u sve aspekte društvenog života.

“Niska je stopa zaposlenosti osoba sa invaliditetom, donet je Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom i on je neke rezultate već dao. Ono što vidimo na terenu je da je jedna od stvari koje su problem- obrazovanje budući da ukoliko osoba nije dovoljno obrazovana manje su šanse da bude negde zaposlena, a bez zaposlenja nema kompletne inkluzije i na tome ćemo svi zajedno raditi”, rekao je Pešić.

Pešić je naveo da će se do kraja godine u skupštinskoj proceduri naći dva zakona, jedan o upotrebi znakovnog jezika, a drugi koji se odnosi na kretanje slepih i slabovidih osoba uz pomoć psa vodiča.

Pešić je ukazao da je glavni cilj uključivanje osoba sa invaliditetom u socijalni i ekonomski život Srbije i da na tom planu učinimo sve što možemo.

Kao jednu od važnih aktivnosti naveo je što je predstavnik Ministarstva rada izabran kao član komiteta koji čine predstavnici zemalja članica potpisnica konvencija o pravima osoba sa invaliditetom, koji čini 12 eksperata.

Govoreći o broju osoba koje žive sa nekim od oblika invaliditeta, Pešić je kazao da nema preciznih podataka, i da se procenjuje da one čine oko 10 odsto populacije.

“Bazu podataka nemamo, ali smo pokrenuli njenu izradu, taj posao je započet i imaćemo podatke do kraja godine”, rekao je Pešić.

Povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom u Skupštini Srbije danas će biti upriličena izložba likovnih radova, a nakon toga biće održana i rasprava o osobama sa invaliditetom u organizaciji skupštinskog odbora za socijalnu politiku.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Procene su da približno 15 odsto svetske populacije živi sa nekim oblikom invaliditeta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.